Sjeverna Koreja aktivirala objekat za preradu plutonijuma i zaprijetila nuklearnim probama?

"Na satelitskim snimcima vidi se para koja izlazi iz postrojenja za preradu plutonijuma u nuklearnom kompleksu Jongbjon, što odgovara momentu testiranja prije početka operacije"
3 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Beta-AP
Sjeverna Koreja, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.11.2014. 08:25h

Analiza satelitskih snimaka pokazuje da je Sjeverna Koreja možda aktivirala objekat za preradu plutonijuma, a Pjongjang je zaprijetio novim nuklearnim probama.

Prijetnja stiže kao odgovor na rezoluciju u UN, kojom se Sjeverna Koreja osuđuje zbog kršenja ljudskih prava.

Na satelitskim snimcima vidi se para koja izlazi iz postrojenja za preradu plutonijuma u nuklearnom kompleksu Jongbjon, što odgovara momentu testiranja prije početka operacije, saopštio je američki Institut Univerziteta Džons Hopkins, prenijela je agencija AFP.

Prethodni satelitski snimci ukazivali su na to da je reaktor zatvoren 10 sedmica, mnogo duže nego što je potrebno za redovno održavanje.

Institut je naveo da je još uvijek rano da se donese konačan zaključak da ti najnoviji dokazi mogu da sugerišu da je do zatvaranja došlo da bi se pomjerio "ograničen broj" nuklearnih šipki za eventualnu ponovnu preradu.

Istovremeno sa tom novom analizom, Sjeverna Koreja je zaprijetila novim podzemnim nuklearnim probama jer je Komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio rezoluciju u kojoj se poziva Savjet bezbjednosti da Međunarodnom krivičnom sudu prijavi tešku situaciju u pogledu poštovanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje odbacio je rezoluciju označivši je kao "prevaru" i optužio je SAD da predvode napore da se ponizi Pjongjang pred cijelom međunarodnom zajednicom.

Sjeverna Koreja je izvela tri nuklearne probe, posljednju u februaru 2014. godine.

Bonus video: