UN upozoravaju: Zagađenje raste, potrebno neutralisanje emisije CO2

Pod neutralisanjem CO2 se podrazumijeva da će svaka emisija ugljen-dioksida nastala sagorijevanjem fosilnih goriva biti anulirana, na primker, sađenjem šuma koje apsorbuju CO2 iz vazduha
125 pregleda 0 komentar(a)
Dim, fabrika, Foto: Shutterstock
Dim, fabrika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.11.2014. 16:50h

Nivo zagađenja i dalje raste uprkos obećanju zemalja svijeta da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida (CO2), zbog čega su potrebne dodatne akcije kako bi se ograničio efekat klimatskih promjena u predstojećim godinama, zaključak je danas objavljenog izvještaja Ujedinjenih nacija.

"Ako u ovom trenutku preduzmemo dodatne akcije kako bismo ostali unutar bezbjednih granica emisije CO2, to će umanjiti potrebu za preduzimanjem kasnijih daleko ekstremnijih akcija", istakao je izvršni direktor Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP), Ahim Štajner, a prenosi Rojters.

U izvještaju se, takođe, navodi da će neutralisanje emisije ugljen-dioksida morati da bude postignuto u periodu između 2055. i 2070. godine, kako bi se zadržao prosječan rast godišnje temperature ispod dva stepena Celzjusa.

Pod neutralisanjem CO2 se podrazumijeva da će svaka emisija ugljen-dioksida nastala sagorijevanjem fosilnih goriva biti anulirana, na primker, sađenjem šuma koje apsorbuju CO2 iz vazduha.

"Da bismo ostali pri cilju i zadržavanju globalnog zagrijevanja ispod dva stepena Celzijusova, globalne emisije ne smiju biti veće od 44 milijarde tona ekvivalenta C02 u 2020. godini", zaključeno je u izvještaju UNEP-a.

Bonus video: