Papa: Eutanazija je grijeh protiv boga

Ranije ovog mjeseca, vatikanski visoki "bioetički" zvaničnici osudili su izvršenje eutanazije nad Amerikankom Britani Majnard, koja je imala kancer na mozgu i koja je željela da umre na taj način
3 komentar(a)
papa, papa Franjo, Foto: Reuters
papa, papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2014. 20:12h

Pogrešno je eutanaziju smatrati načinom saosjećanja i dostojanstvenim aktom, kada je u suštini to grijeh protiv boga, rekao je papa Franjo.

Ranije ovog mjeseca, vatikanski visoki "bioetički" zvaničnici osudili su izvršenje eutanazije nad Amerikankom Britani Majnard, koja je imala kancer na mozgu i koja je željela da umre na taj način.

Papa Franjo se nije osvrnuo konkretno na ovaj slučaj.

On je osudio eutanaziju generalno, a takođe se osvrnuo i na abortus, kao i na vještačku oplodnju i istraživanja o matičnim ćelijama embriona.

"Ovo sve je igra sa životom“, rekao je papa, prenosi AP. “Pazite, ovo je grijeh protiv tvorca, protiv boga“.

Iako se nije toliko izjašnjavao po pitanju abortusa, papa Franjo nastupa često u vezi sa eutanazijom. On smatra da je pokret koji je se zalaže za pomoć prilikom samoubistva simptom današnje, kako je rekao, "kulture odbacivanja koja gleda na bolesne i stare kao na beskoristan trošak za društvo". Papa Franjo je pozvao lekare da hrabro podrže crkveno učenje o dostojanstvu života, i traži od njih da se pozovu na prigovor savjesti.

Bonus video: