Ljekari bez granica počinju ispitivanja: "Cilj da pacijent zaražen ebolom ostane živ u prvih 14 dana"

Ljekari će početi sa eksperimentalnom upotrebom dva lijeka sa spiska Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a primenjivaće se i liječenje primanjem krvi ili krvne plazme onih osoba koje su preživjele ebolu
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2014. 17:34h

Organizacija Ljekari bez granica započeće klinička ispitivanja novih ljekova na pacijentima zaraženim ebolom u tri centra u zapadnoj Africi, gdje je najviše ljudi umrlo od smrtonosnog virusa.

Ljekari će početi sa eksperimentalnom upotrebom dva lijeka sa spiska Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a primenjivaće se i liječenje primanjem krvi ili krvne plazme onih osoba koje su preživjele ebolu.

Cilj ovih ispitivanja je da pacijent zaražen ebolom ostane živ u prvih 14 dana, koji su i nakritičniji za preživljavanje, prenosi BBC.

Centri će se nalaziti u Guekdou u Gvineji, i njime će upravljati francuski Nacionalni Institut za zdravlje i medicinska ispitivanja, zatim u gvinejskoj prestonici Konakriju, kojim će rukovoditi belgijski Institut za tropsku medicinu iz Anteverpena, a sjedište trećeg centra, kojim će upravljati Univerzitet Oksford, biće nakandno određeno.

Novi podaci govore da je broj žrtava zaraženih smrtonosnim virusom dostigao 5.160.

Za ebolu još nije pronađen lijek, a oni koji se sada koriste u liječenju, poput "favipiravira" koji će i u jednom od ovih centara biti upotrebljavan, nalaze se u eksperimentalnoj fazi.

U epidemiji ebole zaraženo je više od 14 hiljada ljudi, pretežno u zapadnoj Africi.

Bonus video: