Abe: Učinjen prvi korak ka poboljšanju odnosa s Kinom

apanski premijer je predložio i pokretanje "mehanizma pomorske komunikacije" kako bi se izbjegli incidenti na ostrvima oko čijeg suvereniteta se spore dvije države
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Si Đinping, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2014. 07:42h

U Pekingu je danas održan prvi sastanak japanskog premijera Šinza Abea i kineskog predsjednika Si Đinpinga, čime je nastavljen bilateralni dijalog između Kine i Japana poslije nekoliko godina neslaganja.

"Mnoge zemlje, ne samo azijske, nadale su se tom sastanku. Mislim da smo učinili prvi korak ka poboljšanju bilateralnih odnosa", rekao je Abe poslije prvog japansko-kineskog sastanka od decembra 2011. godine.

On je izrazio nadu da će sastanak označiti "povratak bilateralnim odnosima zasnovanim na zajedničkim strateškim interesima".

Japanski premijer je predložio i pokretanje "mehanizma pomorske komunikacije" kako bi se izbjegli incidenti na ostrvima oko čijeg suvereniteta se spore dvije države.

Kineski mediji javljaju da je sastanak trajao malo više od pola sata.

Abe, koji je došao na vlast krajem 2012. godine, i Si nikada se nijesu sastali zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru.

Spor se odnosi na teritorijalnu pripadnost nenaseljenog malog arhipelaga, koga Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoju.

Peking je zamjerio Abeu što je u decembru 2013. posjetio svetilište Jasukuni u Tokiju. Kina i druge azijske zemlje smatraju da je to mjesto simbol japanskog militarizma u prošlosti.

U Pekingu je danas počeo dvodnevni samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) posvećen saradnji u zaštiti prirode, o energetskoj efikasnosti i urbanizaciji.

Sastanak lidera 21 zemlje, među kojima su Kina, Rusija, SAD, Japan i Južna Koreja, prvi je veliki međunarodni skup u Kini od kako je na vlasti predsjednik Si Đinping.

Samitu prisustvuju i predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama.

Bonus video: