Ruski plaćenici čuvaju Madura?

Jevgenij Šabajev, vođa lokalnog ogranka paravojne grupe kozaka povezanih sa ruskim vojnim plaćenicima, rekao je da je čuo da u Venecueli možda ima oko 400 ruskih plaćenika
3131 pregleda 10 komentar(a)
Maduro juče na konferenciji za novinare, Foto: Reuters
Maduro juče na konferenciji za novinare, Foto: Reuters

Plaćenici privatne vojne kompanije, koji obavljaju tajne misije za Rusiju, stigli su proteklih nedjelja u Venecuelu da pojačaju obezbjeđenje predsjednika Nikolasa Madura usljed protesta opozicije koje podržavaju SAD, objavio je Rojters.Rusija, koja podržava Madurovu socijalističku vladu milijardama dolara, ove nedjelje je obećala da će ostati uz njega nakon što se opozicioni lider Huan Guaido proglasio za predsjednika uz podršku Vašingtona.

To je najnovija međunarodna kriza koja je podijelila svjetske sile, pri čemu SAD i Evropa podržavaju Guaida, a Rusija i Kina poručuju da se ne bi trebalo miješati.

Jevgenij Šabajev, vođa lokalnog ogranka paravojne grupe kozaka povezanih sa ruskim vojnim plaćenicima, rekao je da je čuo da u Venecueli možda ima oko 400 ruskih plaćenika.

Međutim, drugi izvori govore o manjim grupama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da nemaju takvih informacija.

Plaćenici su povezani sa takozvanom Vagner grupom, čiji su se članovi, mahom bivši vojnici, borili na strani ruskih snaga u Siriji i Ukrajini, prema Rojtersovim razgovorima sa desetinama plaćenika, njihovih prijatelja i rođaka.

Pozivajući se na kontakte u ruskoj državnoj bezbjednosti, Šabajev je rekao da je kontingent otputovao u Venecuelu početkom ove nedjelje, dan ili dva prije početka protesta opozicije.

Rekao je da su pošli čarter letovima za Havanu, odakle su redovnim komercijalnim letovima prebačeni u Venecuelu.

Šabajev je rekao da je zadatak plaćenika u Veneceueli da čuvaju Madura od pokušaja simpatizera opozicije u njegovim bezbjednosnim snagama da ga uhapse.

Maduro, 56-godišnji nasljednik Uga Čavesa, izlazi na ulicu samo u pažljivo kontrolisanim situacijama jer se dešavalo da mase reaguju neprijateljski.

Jedan od dva anonimna ruska izvora, koji je blizak Vagneru i borio se u stranim sukobima gdje je grupa bila aktivna, rekao je da su plaćenici prvi put stigli uoči predsjedničkih izbora u maju 2018, ali je druga grupa stigla „nedavno”.

Na pitanje da li je raspoređivanje povezano sa zaštitom Madura, izvor je rekao: „Direktno je povezano”. Treći izvor, blizak privatnim vojnim plaćenicima, rekao je da postoji kontingent u Venecueli, ali nije mogao saopštiti druge detalje. „Nije ih došlo puno”, rekao je.

Rojters navodi da javno dostupni podaci o letovima pokazuju da je nekoliko aviona ruske vlade sletjelo u Venecuelu ili blizu nje proteklih nekoliko nedjelja, iako nema dokaza da su letovi povezani sa vojnim plaćenicima.

Ruski „iljušin-96” je sletio u Havanu kasno u srijedu, a let je počeo u Moskvi i išao je preko Senegala i Paragvaja.

Taj civilni avion je vlasništvo odsjeka ruske predsjedničke administracije, prema javno dostupnom ugovoru o nabavci.

Bonus video: