"Nevidljivi šeik" lider džihadista

Zvanični predvodnik Islamske države je navodno povređen u napadu u iračkom gradu Mosulu, koji su izveli američki vojni avioni
0 komentar(a)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Screenshot (YouTube)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.11.2014. 17:27h

Ubistvom Osame bin Ladena ostalo je upražnjeno mjesto lidera muslimanskih ekstremista, koje je zauzeo Abu Bakr al-Bagdadi, trenutno najtraženiji džihadista.

Zvanični predvodnik Islamske države je navodno povređen u napadu u iračkom gradu Mosulu, koji su izveli američki vojni avioni.

Ipak, centralna komanda američke vojske nije mogla da potvrdi da je on jedan od povrijeđenih u napadu koji je izvršen u petak i u kom je uništen konvoj od deset kamiona, u kojima su prevoženi džihadisti, prenosi b92.

“Ovaj napad pokazuje da nastavljamo sa pritiscima na mrežu Islamske države i da smanjujemo njihov manevarski prostor za komunikaciju“, navedeno je iz SAD vojske. Prije nego što se al-Bagdadi pojavio na snimku objavljenom u julu, javnosti su bile prezentovane samo dvije njegove fotografije, uz napomenu da čak ni njegovi borci ne razgovaraju sa njim sve dok on ne stavi masku preko lica, zbog čega je dobio nadimak “nevidljivi šeik“. Njegov prethodik na tom mjestu Abu Musab al-Zarkavi je ubijen 2006. godine, a odluka američkih vlasti da ponudi nagradu od 5.8 miliona funti za informacije o al-Bagdadiju vjerovatno su ga navele na odluku da djeluje iz potpune tajnosti.

Samoproglašeni kalif je odradstao u Samari, gradu koji se nalazi sjeverno od Bagdada, gdje je i živio dok nije proglašen novim bin Ladenom, od strane francuskog dnevnika “L Mond“. Prema određenim navodima, on je postao radikalni islamista poslije četvorogodišnjeg boravka u američkom zatvoru, kada je došao u kontant sa borcima Al-Kaide.

Prema Forbsovoj listi, on je 54. najmoćniji čovjek na svetu, a 2010. godine se proglasio liderom Islamske države, koja je tada djelovala pod nazivom Islamska država Iraka i Sirije.

Bonus video: