Mekši vizni režim donosi nove prihode i radna mjesta u turizmu

Večernji list" piše da je Hrvatska u prošloj godini, samo zbog viza Rusima ostala bez 45 hiljada turista, oko 350 hiljada noćenja i 40 miliona eura
50 pregleda 0 komentar(a)
pasoš, granica, Foto: Shutterstock
pasoš, granica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2014. 09:55h

EU i 20-ak najrazvijenijih zemalja svijeta mogle bi do naredne godine da prihoduju još 200 milijardi dolara i otvore pet miliona radnih mjesta ako omekšaju vizni režim, saopštio je generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Taleb Rifai.

Evropa je u prošloj godini zbog viza propustila da inkasira 70 milijardi eura od turizma.

Rifai je na svjetskom kongresu predsjednika udruženja putničkih agencija u Zagrebu rekao da broj turista u svijetu neprestano raste, prenosi "Večernji list".

„U prošloj godini je dostigao skoro 1,09 milijardi stranih putnika, što je nevjerovatna brojka prema 1950. godini kad ih je bilo samo 25 miliona. Revoluciju u putovanjima vize nijesu uspjele da spriječe, ali svakako utiču na turističke tokove. Za turiste su danas najotvorenije zemlje jugoistočne Azije, istočne Afrike i Kariba. Treba li reći da im turističke brojke rastu”, kazao je Rifai.

On je rekao da danas samo 19 odsto ljudi na svijetu putuje bez viza, oko 16 odsto je u režimu da vizu može dobiti na ulasku u zemlju, a preostale dvije trećine za putovanja traže vize.

" Večernji list" piše da je Hrvatska u prošloj godini, samo zbog viza Rusima ostala bez 45 hiljada turista, oko 350 hiljada noćenja i 40 miliona eura.

Ruski gosti, naime, spadaju među najbolje potrošače, pa se svako izgubljeno rusko noćenje množi i s izgubljenih, relativno visokih 118 eura.

List piše da se dvocifreni pobačaj iz te zemlje nastavlja i u ovoj godini. Od početka godine Rusa je bilo 11 odsto manje nego i u „mršavoj“ prošloj godini, a u noćenjima je minus još izraženiji.

Činjenica je da se Hrvatska u startu, kako se navodi, nije najbolje snašla pa se prve vize za Hrvatsku u Rusiji čekalo satima u dugim redovima, ali manje više slično provele su se mnoge zemlje nakon što bi prema nekom značajnom emitivnom turističkom tržištu postavile takvu rampu.

Bonus video: