Mogerini: Cilj EU je palestinska država

osjeta Federike Mogerini dešava se u trenuku pojačanih tenzija između izraelske policije i Palestinaca, koji se gotovo svake noći sukobljavaju u istočnom Jeruslimu
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Palestina, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Palestina, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2014. 15:54h

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini založila se danas u Gazi za nezavisnu palestinsku državu, upozorivši da svijet "ne bi podnio" još jedan rat.

"Potrebna je palestinska država. To je cilj, a takav stav ima cijela EU", rekla je Mogerini na konferenciji za novinare u Gazi gdje je došla u prvu posjetu od kada je izabrana za visoku predstavnicu EU.

Ona je dodala da svijet ne bi izdržao četvrti rat, poslije tri izraelske ofanzive, uključujući i rat u pojasu Gaze koji se vodio ovog ljeta. U sukobima između 8. jula i 26. avgusta stradalo je 2.200 ljudi.

Posjeta Federike Mogerini dešava se u trenuku pojačanih tenzija između izraelske policije i Palestinaca, koji se gotovo svake noći sukobljavaju u istočnom Jeruslimu.

Izrael je tu teritoriju, zajedno sa Zapadnom obalom, osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967, a Palestinci traže da one budu dio njihove buduće države.

Palestinsku državu do sada je priznalo 134 zemlje, između ostalih i Švedska, koja je prva zemlja EU koja je to učinila.

Bonus video: