Keri: Iranski nuklearni program zasebna tema

SAD su već odbile predlog iranskih zvaničnika koji su ponudili saradnju Teherana u borbi protiv džihadističke organizacije Islamska država u zamjenu za fleksibilnost prema iranskom nuklearnom programu
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.11.2014. 10:16h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio da razgovori o iranskom nuklearnom programu nisu povezani sa razgovorima o drugim pitanjima na Bliskom istoku.

SAD su već odbile predlog iranskih zvaničnika koji su ponudili saradnju Teherana u borbi protiv džihadističke organizacije Islamska država u zamjenu za fleksibilnost prema iranskom nuklearnom programu.

"Nijedan razgovor, sporazum, razmjena, ništa nije rezultiralo postizanjem bilo kakvog dogovora ili sporazuma ni o jednom događaju na Bliskom istoku. Nema nikakve veze između razgovora o nuklearnom programu sa bilo kojim drugim pitanjem i ja to želim jasno da stavim do znanja. Pregovori o nuklearnom programu su zasebni", rekao je Keri novinarima u Pekingu, prenio je Rojters.

On je danas razgovarao sa ruskim ministrom spoljnjih poslova Sergejem Lavrovim u Pekingu gdje u ponedjeljak počinje dvodnevni samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

Lavrov je izjavio da se Rusija i SAD nadaju da će sporazum o iranskom nuklearnom programu biti postugnut prije 24. novembra koji je rok za postizanje konačnog sporazuma izmedju Teherana i svjetskih sila, navodi TAS S.

Keri je, takođe, pozdravio smanjenje tenzija u odnosima Kine i Japana.

"SAD pozdravljaju ovu inicijativu. Mi mislimo da je svaki korak koji te dvije zemlje mogu preduzeti u cilju poboljšanja odnosa i smanjenja tenzija od pomoći ne samo njima, već i čitavom regionu", rekao je Keri.

Ali on je kazao da je dogovor Kine i Japana o poboljšanju bilateralnih odnosa tek početak, a ne kraj, prenosi Rojters.

"Vremenom će ovaj sporazum dobiti nadogradnju. Ali mi apsolutno cijenimo početni napor. Mi smatramo da je on vrlo konstruktivan", zaključio je američki državni sekretar.

Bonus video: