STIŽU BOLJI DANI

Sudija odobrio plan Detorita za izlazak iz bankrota

Uspjeh u slučaju Detroita je postignut zahvaljujući nizu dogovora tog grada i najvećih kreditora, posebno penzionera koji su prihvatili manje penzija pošto je sudija rekao da im zakoni savezne države Mičigen ne jamče zaštitu
68 pregleda 0 komentar(a)
Detroit, Foto: Reuters
Detroit, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2014. 08:42h

Plan grada Detroita za izlazak iz bankrota odobren je juče na sudu, što omogućava završetak najvećeg slučaja bankrota u javnom sektoru u SAD.

Prema dostavljenom planu u Detroitu će penzije biti smanjene za 4,5 odsto, izbrisano sedam milijardi dolara duga, dok će 1,7 milijardi dolara biti uloženo za uništavanje napuštenih zgrada, pobljšanje javne bezbjednosti i unaprijeđenje osnovnih službi.

Slučaj bankrota Detroita je završen za 16 mjeseci što je veoma brzo kada je riječ o ovakvim slučajevima.

Uspjeh u slučaju Detroita je postignut zahvaljujući nizu dogovora tog grada i najvećih kreditora, posebno penzionera koji su prihvatili manje penzija pošto je sudija rekao da im zakoni savezne države Mičigen ne jamče zaštitu.

Stručnjaci pri sudu ocjenjuju da će dalji uspjeh Detroita zavisiti od sposobnosti gradonačelnika Majka Dugana i gradskih vlasti.

Jedna od najneobičnijih stavki plana je suma od 816 miliona dolara koje su dali država Mičigen, fondacije, filantropi i Detroitski institut za umjetnost. Taj novac će pokriti rupe u penzionom fondu Detroita čime je spriječeno još veće rezanje penzija i izbjegnuta prodaja umetničkih djela u vlasništvu grada.

Zbog stalnog smanjenja stanovištva Detroit, koji je po površini veći od Menhetna, Bostoina i San Franciska zajedno, nije imao dovoljno prihoda od poreza da pokrije penzije, zdravstveno osiguranje penzionisanih i otplatu dugova.

U Detroitu živi 688.000 ljudi što je skoro 30 odsto manje nego 2000, a u vrijeme vrhunca tog grada 50-tih godina u tom gradu, koji je centar američke automobilske industrije, je živjelo i 1,8 miliona stanovnika.