Zbog prodaje droge preko interneta uhapšeno 17 ljudi

Sajtovi poput "Silk rouda" nisu vidljivi običnim pretraživanjima interneta, već su za pristup potrebni posebni pretraživači koji koriste šifrovani saobraćaj preko anonimnih servera kao što je Darknet. Za trgovinu na tim sajtovima se kroriste digitalne valute, najčešće bitkoin
0 komentar(a)
kompjuter, Foto: Shutterstock.com
kompjuter, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.11.2014. 19:53h

Policijske službe više zemlja u globalnoj akciji protiv ilegalnih sajtova, preko kojih je prodavana droga, uhapsile su 17 ljudi.

Holandsko tužilaštvo saopštilo je da su hapšenja izvršena u SAD, Irskoj i Njemačkoj, a šef odjeljenja za sajberkriminal Evropske policijske agencije Trels Erting rekao je da su u više desetina zemlja sprovedene policijske akcije.

Američki Ferderalni istražni saopštio je juče da je u San Francisku uhapšen čovjek koji je vodio sajt "Silk Road 2.0" preko kojeg su prodavani ekstazi, kokain i LSD.

"Proganjaćemo dilere droge bez obzira da li rade u fizičkom ili virtuelnoim svijetu", rekao je Erting.

Europol je saopštio da je pored sajta Silk roud, zaplijenio ili zatvorio i druge internet sajtove za prodaju droge poput portala "Hydra", "Cloud Nine", "Pandora" i "Blue Sky".

Policija je u tim akcijama zaplijenila milion dolara u digitalnoj valuti i 225.000 dolara gotovine, droge, zlata i srebra.

Sajtovi poput "Silk rouda" nisu vidljivi običnim pretraživanjima interneta, već su za pristup potrebni posebni pretraživači koji koriste šifrovani saobraćaj preko anonimnih servera kao što je Darknet. Za trgovinu na tim sajtovima se kroriste digitalne valute, najčešće bitkoin.

Erting je izrazio uvjerenje da će do kraja operacije biti zatvoreno više od 55 različitih portala.

Trgovanje preko darknet je procvjetalo posle zatvaranja provobitnog "Silk rouda" u oktobru 2013.

Bonus video: