Bivši džihadista: Turska pomaže Islamsku državu u borbi protiv Kurda

Omer, koji je dezertirao iz IS, naveo je da je, za vrijeme boravka u paravojnoj formaciji, putovao do uporišta džihadista u sirijskom gradu Raka preko turske teritorije, uz napomenu da je konvoj džihadista nekoliko puta ulazio u Tursku i izlazio iz te zemlje
4 komentar(a)
Kurdi, Foto: Reuters
Kurdi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2014. 19:20h

Nekadašnji član Islamske države Šerko Omer rekao je da džihadisti Islamske države (IS) imaju podršku od turske vojske i pogranične policije na granici sa Sirijom, javlja B92.

Omer, koji je dezertirao iz IS, naveo je da je, za vrijeme boravka u paravojnoj formaciji, putovao do uporišta džihadista u sirijskom gradu Raka preko turske teritorije, uz napomenu da je konvoj džihadista nekoliko puta ulazio u Tursku i izlazio iz te zemlje.

“Komandanti IS su nam rekli da se ne bojimo ničega, jer su oni u potpunoj kooperaciji sa Turcima. Uvjeravali su nas da se ništa neće dogoditi i da ćemo sasvim mirno putovati iz Rake i Alepa u mjesta koja kontrolišu Kurdi, pošto je bilo nemoguće putovati kroz Siriju zbog opasnosti od sukoba”, naveo je Omer, a prenosi B92.

Da Turska ima prilično nedefinisan odnos prema ratu u Siriji, pokazuje i nedavno svjedočenje Kurda, koji su istakli da je, nakon propuštanja njihove vojske Pešmerge, turska pogranična vojska u nekoliko navrata pucala na ljude koji su planirali da se preko turske granice prebace u pogranični grad Kobane, kako bi pomogli Kurdima u borbi sa IS.

Portparol Nacionalne vojske sirijskog Kurdistana Polat Džan otišao je još dalje, riječima da turske snage aktivno pomažu džihadiste.

"Ima više nego dovoljnih dokaza da Turska aktivno pomaže džihadiste, šalje im oružje, municiju i dozvoljava im da prelaze granicu da bi nastavili napade na nedužne Kurde u Rodžavi, gradu na sjeveroistoku Sirije", istakao je Džan, a prenosi B92.

Odbjegli džihadista Omer je istakao da je turska vojska u Islamskoj državi vidjela saveznika u borbi protiv Kurda.

"Kurdi su zajednički neprijatelji IS i Turske, zato sarađuju i namjeravaju da zajednički unište neprijatelja", rekao je Omer.

On je napustio IS, pošto je, kako navodi, bio primoran da postane njen član, iako je u Siriju otišao da se bori na strani antirežimskih snaga.

Bonus video: