Šef misije UN za ebolu: Nemamo dovoljno sredstava

SZO je saopštila da je od 4.707 planiranih kreveta za oboljele, upotrebljivo samo 22 odsto jer nema dovoljno stranih ljekara
0 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2014. 16:46h

Šef misije Ujedinjene nacije za suzbijanuje ebole u Zapadnoj Africi, Toni Benberi rekao je danas BBC da mu nedostaju sredstva.

Benberi je, prilikom posjeti Gani, izjavio da je pomoć hitno potrebna, iako su Velika Britanija, Kina, Kuba i SAD pružile veliki doprinos.

On se nada da će biti ispunjen plan prema kojem bi do decembra bilo obezbijeđeno 70 odsto kreveta za nove slučajeve i 70 odsto sredstava za bezbjedno sahranjivanje.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), epidemija ebole odnijela je 4.818 ljudskih života, što je nešto manje od broja oboljelih. Ova brojka je manja od prethodne jer je SZO izmijenila način obrade podataka.

Međutim, Benberi je rekao da se u zemljama pogođenim epidemijom – u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, zaraza prenosi "uporno i rasprostranjeno, naročito u glavnim gradovima".

On je takođe rekao BBC-ju da je teško reći da li epidemija popušta jer je slika "veoma složena".

Na primjer, u glavnom gradu Liberije, Monroviji, broj zaraženih je opao, ali se širenje virusa "znatno ubrzao" u drugim mjestima.

SZO je saopštila da je od 4.707 planiranih kreveta za oboljele, upotrebljivo samo 22 odsto jer nema dovoljno stranih ljekara.

Bonus video: