Stoltenberg ponovio podršku NATO Avganistanu

"Uprkos izazovima i žrtvama avganistanske snage bezbjednosti su se pokazale efikasnim. Ovde sam da ponovim privrženost NATO-a našim zajedničkim naporim za mir i bezbjednost", rekao je on
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2014. 15:46h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovio je danas u Kabulu da će Alijansa nastaviti da podržava avganistanske snage i pošto se kroz manje od dva mjeseca okonča borbena misija međunarodne koalicije u toj zemlji, saopštio je NATO.

Stoltenberg je danas tokom posjete avganistanskom vojnom kampu blizu Kabula pohvalio djelovanje avganistanskih snaga.

"Uprkos izazovima i žrtvama avganistanske snage bezbjednosti su se pokazale efikasnim. Ovde sam da ponovim privrženost NATO-a našim zajedničkim naporim za mir i bezbjednost", rekao je on.

Posle okončanja borbene misije Međunarodnih snaga u Avganistanu (Isaf), predviđene za kraj decembra, NATO će biti prisutan u toj zemlji 2015. sa novom, mada uz smanjenje misije, ali će pružati pomoć i obuku kroz program "Odlučna podrška".

Prema sporazumu o zadržavanju stranih trupa u Avganistanu 2015. potpisanom u septembru, 12.500 stranih vojnika, od kojih 9.800 Amerikanaca, treba da ostanu u okviru te misije. To je samo djelić od 140.000 vojnika koliko ih je bilo na vrhuncu borbene misije 2011.

Bonus video: