U SAD istraga o ruskom milijarderu zbog pranja novca

Istražitelje zanimaju transakcije u kojima je firma Gunvor, ruskog milijardera, navodno kupila naftu od ruske kompacije Rosnjeft i potom tu naftu preprodala
0 komentar(a)
lupa, istraga, kontrola, Foto: Shutterstock
lupa, istraga, kontrola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2014. 16:35h

SAD su otvorile istragu o ruskom milijarderu Genadiju Timčenku, specijalizovanom za trgovinu gasom, zbog sumnje pranja novca, piše danas američki ekonomski list “Vol strit džornal”.

Pozivajući se na izvore bliske toj stvari, list navodi da tužzilaštvo u Njujorku želi da zna, u saradnji s američkim ministarstvom, da li je Timčenko prenosio novac iz korupcijskih afera preko američkog finansijskog sistema.

Istražitelje zanimaju transakcije u kojima je firma Gunvor, ruskog milijardera, navodno kupila naftu od ruske kompacije Rosnjeft i potom tu naftu preprodala.

List navodi da su te transakcije sprovedene prije američkih sankcija Rusiji, uvedenih u martu i koje pogađaju ruske ličnosti među kojima je i Timčenko.

Trgovinsko preduzeće Gunvar u Moskvi saopštilo je da ne zna za istragu i da demantuje navode lista koji dodaje da transakcije mogu da budu pokriće za pranje novca ukoliko se utvrdi da novac potiče iz ilegalnih aktivnosti kao što je nezakonita prodaja javnih sredstava poput nafte.

Bonus video: