Marinac koji je ubio Osamu bin Ladena oktrio svoj identitet

Američki marinac se na ovaj korak odlučio jer je razočaran zbog gubitka zdravstvenog osiguranja i penzije zbog ranijeg napuštanja vojne službe, u kojoj je proveo 16 godina
8 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Rojters
Osama bin Laden, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.11.2014. 12:00h

Američki marinac koji je ubio Osamu bin Ladena odlučio je da otkrije svoj identitet.

Američki marinac se na ovaj korak odlučio jer je razočaran zbog gubitka zdravstvenog osiguranja i penzije zbog ranijeg napuštanja vojne službe, u kojoj je proveo 16 godina.

Pripadnik odreda Mornaričkih foka (Navy SEAL) daće veliki intervju za "Foks njuz" kasnije ovog mjeseca i izaći iz anonimnosti, ali je britanski "Dejli mejl" došao do saznanja da je reč o Robu O' Nilu, višestruko odlikovanom veteranu, koji je vojsku napustio posle 16 godina službe.

Rob O' Nil (38) bio je član čuvenog Tima šest Mornaričkih foka koji su 2011. u Pakistanu učestvovali u akciji u kojoj je ubijen vođa terorističke mreže Al Kaida Osama bin Laden. Taj američki marinac učestvovao je u više od 400 borbenih misija i u karijeri bio odlikovan 52 puta.

Dio njegove karijere su i tri misije po kojima su snimljeni filmovi, među kojima i Oskarom nagradjeni "Kapetan Filips". O' Nilova odluka da otkrije da je upravo on ubio Bin Ladena izazvala je gnijev u sedištu Mornaričkih foka, koji su najavili tužbu, kao i u Pentagonu.

U ekskluzivnom intervjuu za britanski list njegov otac Tom O'Nil je rekao da ni on ni njegov sin nisu zabrinuti da bi zbog ovoga mogli da se nađu na meti ekstremista Islamske države. U specijalnoj emisiji "Foks njuza" naslovljenoj "Čovjek koji je ubio Osamu bin Ladena", O' NIl će govoriti o svojoj obuci i detaljima misije da se ubije lider Al Kaide. Prošle godine, on je dao intervjuu za magazin "Eskvajer" u kome mu je identitet bio sakriven.

U tom intervjuu marinac je skrenuo pažnju na to kako država postupa prema veteranima uključujući i njega, a posebno je bio zabrinut zbog gubitka zdravstvenog osiguranja i penzije jer je rano napušta službu.

Uprkos 16 godina službe, O'Nil je rekao za magazin da su Mornaričke foke ponudile da mu pronađu posao gdje će isporučivati pivo u Mičigenu, što je uporedio sa zaštitom svedoka za one koji su svjedočili protiv mafije. Umjesto toga, on je postao istaknuti motivacioni govornik na osnovu svoje bogate biografije.

Bonus video: