MANDAT NA GODINU DANA

U Burkini Faso postignut dogovor o civilnoj vlasti

0 komentar(a)
Burkina Faso, Foto: Reuters
Burkina Faso, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 01:54h

Političke partije, predstavnici civilnog društva, vjerski i plemenski lideri i predstavnici vojske u Burkini Faso postigli su dogovor o formiranju civilne prelazne vlade.

Predsjednici Nigerije, Senegala i Gane juče su boravili u Uagaduguu kako bi posredovali u dogovorima o prenosu vlasti pošto je Afrička unija vojnim liderima Burkine Faso dala dvije nedjelje da odstupe u korist privremenih civilnih vlasti.

Prelazna vlada imala bi mandat godinu dana, a izbori bi bili organizovani do novembra 2015. godine. Dogovoreno je da će "ugledna civilna ličnost" biti imenovana za prelaznog lidera zemlje.

Vojska Burkine Faso postavila je u nedjelju pukovnika Isaka Jakubu Zidu za novog lidera, pošto je predsjednik te zapadnoafričke držžzave Blez Kompaore poslije nasilnih protesta podnio ostavku nakon 27 godina na vlasti.

Pod međunarodnim pritiskom, Zida je u utorak rekao da će predati vlast civilima.

Predsjednik Kompaore podnio je ostavku u petak, nakon što su demonstranti upali u parlament i zapalili ga. Oni su dva dana protestovali zbog namere Kompaorea da proturi ustavni amandman koji bi mu omogućio da se kandiduje za još jedan, peti predsjednički mandat.

Preporučujemo za Vas