Pompeo pozvao svijet da podrži Gvaida i nazvao Madura mafijašem; Nebeznja: SAD odgovorne za državni udar

Prema njegovim riječima, devet od 10 građana Venecuele živi u siromaštvu, a tri miliona je pobjeglo iz zemlje. To, naveo je Pompeo, "prijeti međunarodnom miru i bezbjednosti"
2076 pregleda 3 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2019. 17:43h

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je danas sve zemlje da podrže narod Venecuele protiv onoga što je nazvao "nelegitimnom mafijaškom državom" venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura.

Pompeo je pred Savjetom bezbjednosti UN rekao da svijet treba da podrži predsjednika venecuelanskog parlamenta Huana Gvaida, koji se prije par dana proglasio za predsjednika države, i da "humanitarna situacija traži neodložno djelovanje".

Prema njegovim riječima, devet od 10 građana Venecuele živi u siromaštvu, a tri miliona je pobjeglo iz zemlje. To, naveo je Pompeo, "prijeti međunarodnom miru i bezbjednosti".

Šef američke diplomatije optužio je Rusiju i Kinu da pokušavaju da "pomognu Maduru nadajući se da će on povratiti milijarde dolara potrošenih u nepromišljene investicije".

Pompeo je rekao da ipak nijedna zemlja nije više uradila da održi "košmarne uslove u kojima živi narod Venecuele" od Kube koja je, prema Pompeu, poslala "bezbjednosne i obavještajne siledžije" da podrže Madura.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da zemlje izaberu stranu.

"Ili ste uz snage slobode ili ste u savezu s Madurom i njegovim haosom", naveo je Pompeo.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja optužio je SAD za pokušaj "izazivanja državnog udara" u Venecueli i zahtijevao odgovor na pitanje da li je američka vlada "spremna da upotrijebi silu" protiv vlade predsjednika Nikolasa Madura.

Nebenzja je pred Savetom bezbjednosti UN rekao da Venecuela ne predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti i da ne treba da bude na dnevnom redu SB.

"Ako išta predstavlja prijetnju miru, to su besramne i agresivne akcije SAD i njihovih saveznika u zbacivanju legitimno izabranog predsjednika Venecuele", naveo je ruski predstavnik.

Prema njegovim riječima, "ekstremistički protivnici legitimne vlade" nisu uspjeli da pobijede Madura i "odabrali su maksimalnu konfrontaciju", uključujući i vještačko stvaranje paralelne vlade.

"Snažno se protivimo onima koji guraju venecuelansko društvo na ivicu krvoprolića. SAD proizvode sliku sukoba Madurove vlade i naroda Venecuele. Ta slika je daleko od realnosti", dodao je Nebenzja.

Ruski ambasador je rekao da Maduro ima "široku podršku" u narodu i citirao je rezultate ankete iz oktobra prošle godine koju je organizovala i sprovela organizacija bliska opoziciji. Prema tim rezultatima, skoro 70 odsto stanovnika Venecuele ne podržava parlament pod vođstvom Huana Gvaida, koji se na protestu prije par dana proglasio za predsjednika zemlje i dobio podršku SAD i nekoliko drugih zemalja.

Bonus video: