Soroš: SAD i Kina u hladnom ratu koji bi uskoro mogao da se "užari"

Soroš, kao veliki donator Demokratske stranke u SAD-u i kritičar američkog predsjednika Donalda Trumpa, govorio je na jednoj privatnoj večeri na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu
1050 pregleda 1 komentar(a)
Soroš, Foto: Beta/AP
Soroš, Foto: Beta/AP

Američki milijarder Džordž Soroš upozorio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina, dvije najveće svjetske ekonomije, zarobljene u hladnom ratu koji bi uskoro mogao da se užari.

Soroš, kao veliki donator Demokratske stranke u SAD-u i kritičar američkog predsjednika Donalda Trumpa, govorio je na jednoj privatnoj večeri na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu.

Pozivajući se na odluku Trumpa s kraja 2017. godine, da Kinu označi kao strateškog konkurenta, SoroŠ je rekao da je takav pristup previše pojednostavljen, prenosi B92.

"Efikasna politika prema Kini ne može se svesti na jedan slogan. Ona mora biti mnogo sofisticiranija, detaljnija i praktičnija, i mora uključivati američki ekonomski odgovor na inicijativu Pojas i put”, rekao je SoroŠ.

Vašington i Peking su već mjesecima u trgovinskom sporu, a očekivalo se da će januarski skup svjetskih lidera u snježnom Davosu izroditi platformu za dalje trgovinske pregovore dvije strane.

Međutim, Bijela kuća je iznenada otkazala dolazak svoje delegacije na forum, navodeći kao razlog finansijsku blokadu. Naredni krug pregovora zakazan je za kraj ovog mjeseca.

Mađarsko-američki biznismen je, na istom događaju, opisao kineskog predsjednika Xi Jinpinga kao najopasnijeg protivnika onima koji vjeruju u otvorena društva.

Bonus video: