Pad svemirske letjelice zbog ljudskog faktora?

Istražitelji će, takođe, pokušati da objasne kako je pilot Pit Sibold (43) uspio da iskoči iz letjelice i spusti se na zemlju
0 komentar(a)
letjelica, Virdžin Galaktik, Foto: Reuters
letjelica, Virdžin Galaktik, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2014. 10:03h

Stručnjaci za ljudski faktor priključiće se istrazi fatalnog pada svemirske letjelice za komercijalne letove kompanije "Virdžin Galaktik".

To su saopštili danas američki zvaničnici zaduženi za bezbjednost saobraćaja.

Stručnjaci će nastojati da otkriju zašto je kopilot prerano pokrenuo okretanje repnog mehanizma tokom probnog leta, rekao je zvaničnik, prenijela je agencija Rojters.

Istražitelji će, takođe, pokušati da objasne kako je pilot Pit Sibold (43) uspio da iskoči iz letjelice i spusti se na zemlju padobranom sa visine od oko 15 kilometara gdje praktično nema kiseonika. Letjelica "SpejsŠip 2" kompanije "Virdžin Galaktik" eksplodirala je iznad kalifornijske pustinje Mohave u petak, a federalni istražitelji su u ponedjeljak rekli da se uređaj za ponovni ulazak u atmosferu prerano rotirao. Jedan pilot je poginuo na licu mjesta, dok je drugi teško ranjen. Osnivač grupe "Virdžin Galaktik", ser Ričard Brenson, izjavio je da će nastaviti projekat svemirskog turizma uprkos eksploziji jedne od njegovih letjelica. Više od 800 ljudi je već platilo ili dalo depozit za putovanje na "SpejsŠipu 2" koje košta oko 200.000 dolara po osobi, a među njima je i poznati američki glumac Leonardo di Kaprio.

Bonus video: