HRW: Džihadisti djecu tukli crijevom i električnim kablovima

Oko 50 djece je uspjelo da pobjegne, dok su ostali u grupama oslobađani, a posljednji put puštena je grupa djece 29. oktobra
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2014. 10:58h

Organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) saopštila je danas da su ekstremisti Islamske države mučili i zlostavljali kurdsku djecu koju su zarobili u maju u sjevernom sirijskom gradu Kobaneu.

Ova organizacija je došla je do tih saznanja na osnovu intervjua sa nekoliko dječaka koji su bili među više od 150 kurdskih dječaka otetih u Kobaneu krajem maja dok su se vraćali kući iz škole u Alepu, prenijela je agencija AP.

Oko 50 djece je uspjelo da pobjegne, dok su ostali u grupama oslobađani, a posljednji put puštena je grupa djece 29. oktobra.

Četvorica dječaka koji su bili zarobljeni ispričali su da su ih džihadisti tukli crijevom i električnim kablovima.

Oslobođena 93 Kurda

Pripadnici IS oslobodili su juče 93 Kurda koje su zarobili u februaru, tokom njhovog prelaska iz Sirije u susjedni Irak, saopštila je danas NVO Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Ekstremisti su zarobili oko 100 ljudi koje su optužili za pripadnost kurdskoj Stranci demokratskog jedinstva (PYD) koja im se protivi, saopštila je Opservatorija.

Za sada nije poznat razlog njihovog oslobađanja

IS je tokom jučerašnjeg dana oslobodila sve osim šestorice Kurda, koji su optuženi za krađu, navela je Opservatorija, koja informacije dobija od mreže izvora sa terena.

Njima su ekstremisti zapretili odsecanjem desne ruke po šerijatskom zakonu.

Više od 50 Kurda koji su oslobođeni juče stigli su u Tursku.

Kurdi su zarobljeni dok su prelazili iz oblasti oko sirijskog grada Kobane na sirijsko-turskoj granici ka iračkom Kurdistanu.

Na desetine hiljada sirijskih Kurda zaputilo se ka Iraku početkom ove godine kako bi pobegli od ofanzive ekstremista u Siriji, koji su proteklih sedmica intenzivirali napade na Kobane i susedna područja.

Prema podacima Opservatorije, ekstremisti IS još drže oko 70 Kurda.

Galerija

Bonus video: