Ričardson: Alijansa da preuzme vođstvo u borbi protiv ebole

Pismo Generalnom sekretaru Stoltenbergu, čije pisanje je koordinirala londonska Mreža evropskih lidera, potpisali su i bivši generalni sekretari NATO-a Džordž Robertson i Jap de Hop Šefer kao i dvojica bivših ministara odbrane UK, Dejvid Oven i Daglas Hard
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Beta/AP
Ebola, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.11.2014. 18:38h

NATO treba da preuzme vodeću ulogu u pružanju međunarodnog odgovora na epidemiju ebole u zapadnoj Africi, smatra bivši šef britanskih oružanih snaga Dejvid Ričardson.

Grupa političkih, vojnih i diplomatskih ličnosti preotekle sedmice je poslala pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, u kom su ga pozvali da opredijeli „jedinstvene kapacitete“ Alijanse za borbu protiv ebole, od koje je umrlo oko pet hiljada ljudi u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Pismo Generalnom sekretaru Stoltenbergu, čije pisanje je koordinirala londonska Mreža evropskih lidera, potpisali su i bivši generalni sekretari NATO-a Džordž Robertson i Jap de Hop Šefer kao i dvojica bivših ministara odbrane UK, Dejvid Oven i Daglas Hard.

Ričardson smatra da je malo vjerovatno da su Ujedinjene nacije dorasle zadatku okončavanja epidemije ebole “i iz tog razloga treba da puste NATO da to učini umjesto njih“.

On je naveo da snažno podržava predlog da NATO preuzme vodeću ulogu u pružanju međunarodnog odgovora na epidemiju ebole u zapadnoj Africi, dodajući da ta kriza zahtijeva krupan strateški odgovor.

„Ono što je za ovakvu krizu potrebno više od bilo čega drugog jeste efikasna organizacija i vođstvo. Potpuno je jasno da ti ključni sastojci trenutno nedostaju,“ rekao je Ričardson za Independent. On je kazao da su ključne vještine koje posjeduje vojska analiziranje problema, smišljanje plana i nakon toga sprovođenje plana pod pritiskom.

“Države samostalno, uključujući SAD, se ne mogu, niti se to može od njih očekivati, individualno nositi sa problemom ovakve veličine,, rekao je Ričardson.

On je istakao da „težak vremenski okvir“ znači da je malo vjerovatno da će UN biti u mogućnosti da kontrolišu širenje epidemije i istakao da NATO treba da preuzme vodeću ulogu.

Bonus video: