Kanada prima rekordan broj doseljenika 2015.

Realizaciji uvećanog plana doseljavanja treba da doprinese i novi model aktivnog dovođenja ekonomskih imigranata nazvan "Brzi ulazak", koji će početi da se primjenjuje od januara 2015. i pružaće veću fleksibilnost i brže ispunjavanje zahtjeva za radna mjesta za koja nema dovoljno Kanađana
0 komentar(a)
kANADA, Foto: Shutterstock
kANADA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2014. 07:31h

Kanada će u narednoj godini primiti između 260.000 i 285.000 doseljenika, što je rekordan broj u novijoj istoriji te zemlje, kazao je ministar za državljanstvo i imigraciju Kris Aleksander predstavljajući plan o doseljavanju za 2015. godinu.

"Novi imigracioni plan ojačava usredstređenost naše vlade na dugoročni ekonomski rast na dobrobit svih Kanađana. Ovim planom poželićemo dobrodošlicu rekordnom broju osoba koje će doprinijeti našoj privredi i tržištu radne snage", izjavio je Aleksander.

On je kazao da će Kanada u 2015. ujediniti više doseljeničkih porodica i nastaviti da pruža pomoć najugroženijim građanima svijeta.

Najviše novih doseljenika (65 odsto) biće primljeno u kategoriji ekonomskih imigranata, a preostalih 35 procenata sačinjavaće članovi porodica doseljenika koji su već u Kanadi i koji žele da sa njima nastave da žive u toj zemlji. U tu trećinu ulaze i izbjeglice i drugi koje Kanada prima po humanitarnim programima.

Realizaciji uvećanog plana doseljavanja treba da doprinese i novi model aktivnog dovođenja ekonomskih imigranata nazvan "Brzi ulazak", koji će početi da se primjenjuje od januara 2015. i pružaće veću fleksibilnost i brže ispunjavanje zahtjeva za radna mjesta za koja nema dovoljno Kanađana.

Kandidati za rad i useljenje koji imaju važeću ponudu za posao u Kanadi ili nominaciju po provincijskim programima biće brže pozivani da se prijave za dobijanje statusa stalnog stanovnika.

Svake godine vlada Kanade u dogovoru s vladama 10 provincija i tri teritorije određuje ukupan broj novodošlih osoba za koje se očekuje da će biti primljeni kao novi stalni rezidenti (stanovnici).

Od 2006. do 2013. u Kanadu se doselio rekordan broj ljudi po raznim osnovama - prosječno 257.000 svake godine.

Bonus video: