Blokada koštala američku ekonomiju šest milijardi dolara

Predsjednik Donald Tramp i demokrate u američkom Kongresu od 22. decembra imaju budžetske nesuglasice
317 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2019. 10:25h

Blokada američkih vladinih agencija, koja je trajala 35 dana i zbog koje je 800 hiljada zaposlenih bilo bez plate, koštala je američku ekonomiju barem šest milijardi dolara, pokazuje analiza jedne od vodećih svjetskih rejting agencija Standard&Poor's (S&P).

Predsjednik Donald Tramp i demokrate u američkom Kongresu od 22. decembra imaju budžetske nesuglasice, prenosi SEEbiz.

Trump traži za ovu godinu 5,7 milijardi dolara za gradnju zida na američko-meksičkoj granici, dok se demokrate, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, tome protive smatrajući da je zid preskup i nedjelotvoran.

Trump je objavio u petak da je s Kongresom dogovorio trosedmičnu deblokadu, ali je ujedno i zaprijetio da će proglasiti vanredno stanje ako se do 15. februara ne postigne dogovor o finansiranju zida. Proglašenje vanrednog stanja omogućilo bi mu da zaobiđe Kongres i izgradnju zida finansira iz fondova koji su namijenjeni za vanredne situacije.

Glavni ekonomista Moody's Analyticsa, Mark Zandi, smatra da ako Tramp ponovno blokira rad vladinih agencija nakon isteka roka od tri sedmice, to bi negativno uticalo na raspoloženje potrošača i još bi više naštetilo ekonomiji.

Bonus video: