AKOO VOJSKA ZADRŽI VLAST

UN prijeti sankcijama Burkini Faso

Opozicioni lideri su brzo izdali saopštenje u kome su upozorili vojsku da ne otima vlast i zahtjevali "demokratsku i civilnu tranziciju"
0 komentar(a)
Burkina Faso, protesti protiv odluke šefa države da produži vladavinu, Foto: Reuters
Burkina Faso, protesti protiv odluke šefa države da produži vladavinu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 02:40h

Izaslanik UN za zapadnu Afriku Muhamed Ibn Čambas založio se za civilnu tranziciju u Burkini Faso posle zbacivanja predsjednika te države Bleza Kompaorea.

UN su zaprijetile sankcijama ako vojska ostane na vlasti u toj zapadnoafričkoj zemlji.

"Nadamo se da će doći do tranzicije koju će predvoditi civilno lice i da će ustavni poredak biti očuvan. Ako se to ne dogodi, posljedice su prilično jasne. Mi želimo da izbjegnemo uvođenje sankcija Burkini Faso", rekao je on na konferenciji za novinare.

Vojska je juče imenovala visokog oficira Isaka Zidu (49) da vodi tranziciju u zemlji. 

Dan prije toga Kompaore je bio primoran da podnese ostavku pošto je njegov plan da posle 27 godina na vlasti promijeni ustav kako bi mogao da dobije još jedan mandat izazvao nasilne demonstracije nekoliko stotina hiljada ljudi u kojima je zapaljen parlament. 

Čambas je govorio u ime tročlane grupe posrednika u kojoj su osim njega i predstavnici Afričke unije i Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja, posle njihovog sastanka sa Zidom i vojnim zvaničnicima Burkine Faso. 

"Oni su nam dali uvjeravanja da su dobro razumjeli našu poruku", kazao je Čambas, prenio je AFP. 

Zida je obećao da će blisko sarađivati sa građanskim društvom, mada bi prema ustavu tranzicioni lider trebalo da bude predsjednik parlamenta. 

Opozicioni lideri su brzo izdali saopštenje u kome su upozorili vojsku da ne otima vlast i zahtjevali "demokratsku i civilnu tranziciju". 

"Pobjeda proistekla iz narodne pobune pripada građanima i zadatak upravljanja tranzicijom po zakonu pripada njima. Vojska to pravo ne može konfiskovati ni u kom slučaju", poručili su oni u saopštenju. 

Oni su za danas sazvali novi protestni skup u Uagaduguu na mjestu koje je dobilo naziv "Trg revolucije".

Preporučujemo za Vas