FARK poriče zločine protiv čovječnosti u Kolumbiji

FARK je marksističko-lenjinistička organizacija koja vodi oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964, a glavni ciljevi su joj veća prava seljaka i suzbijanje imperijalizma. FARK se finansira otmicama, ilegalnim kopanjem zlata i proizvodnjom i švercom droge
0 komentar(a)
Pablo Katatumbo, Foto: Beta/AP
Pablo Katatumbo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.11.2014. 07:42h

Kolumbijska gerilska organizacija FARK negirala je juče da je počinila zločine protiv čovječnosti tokom oružanog sukoba u Kolumbiji, dva dana nakon što je prvi put priznala da su neke njene aktivnosti ugrozile civile.

"Očigledno je da naša odgovornost ni na koji način nema veze s ratnim i zločinima protiv čovječnosti", izjavio je vođa FARK Pablo Katatumbo u okviru mirovnih pregovora s kolumbijskim vlastima koji se od 2012. vode u Havani.

"Ako je neka od naših vojnih akcija tokom sukoba izazvala žrtve, to nije nikada bio napad namjerno uperen protiv civila", dodao je Katatumbo.

Prema njegovim riječima, kruže "glasine koje žele da obmanu kolumbijski narod i međunarodnu zajednicu" da je FARK kao organizacija počinila ratne i zločine protiv čovječnosti tokom poluvjekovnog sukoba.

"Da smo sprovodili tu takozvanu kriminalnu strategiju, za koju nas neki optužuju, ne bismo imali široku podršku naroda", rekao je gerilski vođa.

FARK je marksističko-lenjinistička organizacija koja vodi oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964, a glavni ciljevi su joj veća prava seljaka i suzbijanje imperijalizma. FARK se finansira otmicama, ilegalnim kopanjem zlata i proizvodnjom i švercom droge.

U konfliktima je poginulo više od 220.000 ljudi, dok je pet miliona napustilo svoje kuće.

Bonus video: