IPCC: Ljudski faktor kriv za klimatske promjene

IPCC saopštio je da su naučnici sada s vjerovatnoćom od 95 odsto sigurni da je emisija tih gasova kao posljedica sagorijevanja fosilnih goriva i deforestacije glavni uzrok zagrijevanja koje je zabilježeno sredinom 20 vijeka
0 komentar(a)
IPCC, Foto: Beta-AP
IPCC, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.11.2014. 19:33h

Stručni panel Ujedinjenih nacija za klimu završio je danas izvještaj o globalnom zagrijevanju u kojem se nude "konkluzivni pokazatelji" da je klimatski sistem Zemlje promijenjen pod uticajem ljudi.

Dokument u kojem se kombinuju nalazi tri ranija izvještaja, usvojen je na noćašnjem maratonskom sastanku Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (Intergovernmental Panel on Climate change - IPCC) u Kopenhagenu a sjutra bi trebalo da bude objavljen.

Pored razmatranja uticaja ljudi, u izvještaju bi trebalo da bude opisano kako se posljedice klimatskih promjena, uključujući topljenje arktičkog leda i podizanje nivoa mora, dešavaju i kako to može biti nepovratno ako svijet značajno ne smanji emisiju štetnih gasova.

IPCC saopštio je da su naučnici sada s vjerovatnoćom od 95 odsto sigurni da je emisija tih gasova kao posljedica sagorijevanja fosilnih goriva i deforestacije glavni uzrok zagrijevanja koje je zabilježeno sredinom 20 vijeka.

Potpredsjednik IPCC Žan-Paskal van Ipersal napisao je na tviteru da je izvještaj usvojen popodne poslije duge rasprave.

Program UN za životnu okolinu saopštio je da izvještaj "nudi konkluzivne naučne pokazatelje da ljudske aktivnosti nastavljaju da izazivaju nezabilježene promjene na klimu Zemlje".

Šef te agencije UN Ahim Štajner je rekao da svijet ima tehnologiju i kapacitet da djeluje i da to hitno treba da uradi, pošto cijena smanjivanja emisije štetnih gasova eksponencijalno raste svake godine, zbog čega će biti potrebne drastičnije promjene ekonomije.

Naučnici i predstavnici nacionalnih vlada, koji su zajedno odobrili dokument red po red, radili su u Kopenhagenu cijele noći do jutros u pet sati, da bi poslije par sati odmora nastavili sastanak.

Bonus video: