PETA obilježila Dan vegana u Londonu

U SAD-u, gdje potražnja za mesom iz godine u godinu dramatično opada, broj vegana premašuje broj vegetarijanaca, a broj vegana nezaustavljivo raste i svugdje drugdje u svijetu
5 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2014. 15:03h

Prvog dana novembra širom svijeta obilježava se Dan veganstva, a pristalice PETA-e su se okupili na londonskom Trafalgar skveru kako bi povećali svijest o ovom pitanju.

Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Luis Volis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pažnju na saosjećanje prema životinjama.

Osim što ne jedu meso, ribe, jaja, mlijeko i mliječne proizvode i med, oni koji odaberu veganski način života takođe ne nose obuću i odjevne predmete od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja, koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama, ne posjećuju cirkuse sa životinjskim tačkama i zoološke vrtove te ne kupuju životinje nego ih udomljavaju, navodi se u saopštenju Prijatelja životinja.

U SAD-u, gdje potražnja za mesom iz godine u godinu dramatično opada, broj vegana premašuje broj vegetarijanaca, a broj vegana nezaustavljivo raste i svugdje drugdje u svijetu.

Galerija

Bonus video: