Navodni vođa Boko Harama: Djevojčice su udate, nema ništa od primirja

Znate li da je više od 200 djevojaka iz Čiboka prešlo na islam? Dosad su napamet naučile dva poglavlja Kurana"
0 komentar(a)
Boko Haram, objave o puštanju djevojčica na slobodu, Foto: Reuters
Boko Haram, objave o puštanju djevojčica na slobodu, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2014. 13:22h

Muškarac koji tvrdi da je vođa Boko Harama, Abubakar Šekau, izjavio je u subotu da je više od 200 djevojaka otetih prije šest mjeseci "udano" za borce te islamističke grupe, što je u suprotnosti sa tvrdnjama nigerijske vlade da će djevojke uskoro biti na slobodi.

Mnoge među otetim djevojkama su još djevojčice.

Nigerijska vojska navodi da je Šekaua ubila prije godinu dana. Isti muškarac takođe je odbacio tvrdnje da su u toku pregovori o primirju i dodao da grupa drži njemačkog taoca otetog u junu u gradu Gombeu na sjeveroistoku zemlje.

"Sve smo ih poudali. Nalaze se u kućama svojih muževa", rekao je navodni Šekau govoreći o djevojkama otetim u aprilu iz srednje škole u Čiboku na sjeveru Nigerije.

"Znate li da je više od 200 djevojaka iz Čiboka prešlo na islam? Dosad su napamet naučile dva poglavlja Kurana", dodao je.

Petogodišnja borba za uspostavu islamske države Boko Harama, koji je ubio hiljade ljudi i čiji naziv znači "Zapadno školstvo je grešno", najveća je prijetnja bezbjednosti vodećoj afričkoj ekonomiji i važnom izvozniku nafte, piše Index.hr.

Bonus video: