Maduro odbacio "drski ultimatum" Evrope

On je poručio da je otvoren za dijalog, kao i da je sastanak sa Donaldom Trampom malo vjerovatan, ali nije nemoguć
724 pregleda 1 komentar(a)
Maduro, Foto: Reuters
Maduro, Foto: Reuters

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je, kako je rekao, "drski ultimatum" evropskih zemalja.

Te zemlje su zatražile od njega da raspiše opšte izbore u roku od osam dana i poručile da će, u suprotnom, priznati za prelaznog predsjednika opozicionog lidera Huna Gvaida.

U danas emitovanom intervjuu turskoj televiziji CNN Turk, Maduro je rekao i da je Gvaido prekršio ustav proglasivši se u srijedu za prelaznog predsjednika, prenosi Rojters.

Maduro je, u istom intervjuu, poručio da je otvoren za dijalog, kao i da je sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom malo vjerovatan, ali nije nemoguć.

Maduro je, inače, prekinuo diplomatske odnose sa SAD nakon što je Vašington podržao Gvaida kao prelaznog predsjednika Venecuele, podsjeća Tanjug.

Da podsjetimo, Njemačka se pridružila Francuskoj i Španiji saopštenjem da će podržati lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida kao tehničkog predsjednika ukoliko vlada predsjednika Nikolasa Madura ne raspiše izbore u narednih osam dana.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron saopštio je svoju odluku da će podržati Gvaida na Tviteru.

"Narod Venecuele bi trebalo da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti", napisao je Makron na francuskoj i španskom jeziku, dodajući da će Francuska raditi sa svojim partnerima na političkom procesu koji će riješiti krizu u Venecueli.

Premijer Španije Pedro Sančez saopštio je da je Gvaido "osoba koja bi trebalo da bude na čelu tranzicije ka slobodnim izborima", prenosi AP.

Portparolka njemačke kancelarke Angele Merkel poručila je na Tviteru da "narod Venecuele mora da ima mogućnost da slobodno i bezbjedno odluči o svojoj budućnosti".

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija tokom danas razmatra situaciju u Venecueli, nakon što se Gvaido proglasio tehničkim predsjednikom u srijedu. Sjednica je sazvana na zahtjev američkog državnog sekretara Majka Pompea. Gvaido je na čelu venecuelanskog Kongresa, koji smatra da je Madurova pobjeda na prošlogodišnjim izborima izvojevana krađom.

SAD, Britanija, kao i više zemalja latinske Amerike podržale su Gvaida kao predsjednika Venecuele, dok Maduro, koji uživa podršku Kine, Rusije i drugih, tvrdi da je u toku pokušaj državnog udara.

Bonus video: