JEDNA OSOBA POGINULA

Srušio se prvi putnički svemirski brod

Kompanija se oglasila u petak kratkim tvitom da je tokom testiranja vozilo pretpjelo ozbiljnu anomaliju
105 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2014. 21:28h

Letjelica "Svemirski brod dva" kompanije "Virdžin galaktik", eksplodirala je nad pustinjom Mohave u Kaliforniji na probnom letu, a prema riječima policije i zvaničnika, jedan pilot je poginuo a drugi je teško povrijeđen.

Prije samo dva dana, u srijedu, tokom polijetanja je eksplodirala raketa "Antares" druge američke firme, ali takođe komercijalne, privatne kompanije "Orbital Sajensis" (Orbital Sciences). Ona je trebalo da, za račun Američke svemirske agencije NASA koja više ne obavlja letove, snabdije Međunarodnu svemirsku stanicu koja je u orbiti oko Zemlje.

Kompanija "Virdžin galaktik" britanskog multimilijardera Ričarda Brensona, u petak je priznala gubitak svoje letjelice "Svemirski brod dva", ne iznoseći više detalja, a Brenson je objavio da je smjesta krenuo ka pustinji Mohave na jugu Kalifornije, "da bi bio sa svojim timom".

Očevidac nesreće, fotograf Ken Braun, rekao je da se svemirska letjelica namijenjena prevozu turista u kosmos, najprije, kako je planirano, odvojila od matičnog aviona na velikoj visini i upalila motore, a onda eksplodirala.

Prema Braunovim riječima, ostaci olupine razbacani su sjevereno od pustinjskog kosmodroma odakle je poletio avion noseći "Svemirski brod dva". Mjesto nesreće je 190 kilometara sjeverno od Los Anđelesa.

Kalifornijska policija je rekla da je jedan član posade poginuo, a drugi, koji se katapultirao i sletio padobranom, ima teške povrede.

"Svemirski brod dva" je jedna u nizu opitnih letjelica za planirane skupe turističke izlete do niske orbite oko Zemlje. Pošto ga avion podigne do najveće visine do koje može, put bi nastavio svojim motorima, a na Zemlju bi se vraćao kao jedrilica.

Ričard Brenson

Prije današnje eksplozije, "Svemirski brod dva" je imao 55 uspješnih letova, a trebalo je da postane prvi komercijalni koji će ponijeti turiste u svemir. Imao je dva velika prozora i mogao da primi do šest putnika.

Virdžin galaktik, u vlasništvu Brensnove kompanije Virdžin i "Abar investmentsa" iz Abu Dabija, već prodaje karte za po 250.000 dolara po sjedištu. Plaćanje je odmah po rezervaciji, u punom iznosu.

Neki od budućih astronauta-turista su Stiven Hoking, Džastin Biber, Ešton Kučer i Rasel Brend. Virdžin galaktik je ranije saopštio da se prijavilo 700 ljudi i platilo više od 80 miliona dolara.

Ovo nisu prve nevolje sa "Svemirskim brodom dva". Tri čovjeka su poginula, a još tri teško povrijeđena 2007. godine u eksploziji prilikom testiranja goriva.

Virdžin galaktik je planirao da komercijalne letove sa kosmodroma "Amerika" u Novom Meksiku počne čim dovrši testiranje "Svemirskog broda dva".

Izvršna direktorka kosmodroma Kristin Anderson nije htjela da komentariše eksploziju nad kalifornijskom pustinjom, niti da govori o tome šta će sada biti sa kosmodromom "Amerika" i komercijalnim letovima u svemir.

Virdžin galaktik je stalno odlagao početak prevoz turista zbog razvoja i testiranja raketnog broda "Svemirski brod dva".

Izgled te letjelice zasnovan je na prototipu "Svemirski brod jedan", koji je dizajnirao Bart Rutam i koji je 2004. godine postao prva privatno finansirana letjelica s ljudskom posadom koja je otišla u svemir.

Razvoj projekta "Svemirski brod dva" bio je sporiji nego što se očekivalo. Branson je isprva predviđao da će letovi krenuti 2007. godine.

Galerija