Dan nakon protesta: Predsjednik Burkine Faso podnio ostavku

Šef oružanih snaga, general Onore Traor, kazao je danas da je on preuzeo upravljanje državom nakon ostavke Kampaora
0 komentar(a)
Blez Kompoar, Foto: Reuters
Blez Kompoar, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2014. 14:21h

Predsjednik Burkine Faso Blez Kompaor saopštio je da podnosi ostavku, usljed nasilnih protesta zbog njegovog pokušaja da produži svoju 27-godišnju vladavinu.

Šef oružanih snaga, general Onore Traor, kazao je danas da je on preuzeo upravljanje državom nakon ostavke Kampaora, navodi Rojters.

Kompaor je izdao saopštenje u kom se navodi da je mjesto šefa države sada upražnjeno i predložio održavanje izbora u roku od 90 dana.

U saopštenju, koje je pročitano na TV, šef države je kazao da sada postoji “vakuum u vlasti” i zatražio održavanje “slobodnih i transparentnih” izbora u roku od 90 dana.

Protesti su izbili u četvrtak zbog pokušaja Kompaora da izmijeni tekst ustava kako bi stekao pravo da se još jednom kandiduje na izborima, usljed čega su demonstranti zapalili zgradu skupštine.

Nakon protesta, Kompaor je kazao da je pristao da se kandiduje za još jedan mandat, ali da će ostati na vlasti dok prelazna vlada ne stupi na dužnost 2015.

Kompaore je preuzeo vlast nakon puča 1987. godine i od tada je pobijeđivao na četiri izbora za šefa države koji su osporavani.

Bonus video: