Medicinska sestra: Pustite me iz karantina, nemam ebolu

Republikanski guverner Pol LePejdž rekao je da će zatražiti zakonsko ovlašćenje da Hikoksova mora da ostane izolovana u kući do 10. novembra
3 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2014. 08:11h

Medicinska sestra Kejsi Hikoks (33), na silu stavljena u karantin iako nema ebolu, postavila je ultimatum - da je do četvrtka puste ili ide na sud.

Hikoksova je testirana na virus ebole po povratku iz Zapadne Afrike gdje je pomagala u liječenju oboljelih i utvrđeno je da nema virus, prenijela je agencija Rojters. Medicinsku sestru su sa međunarodnog aerodroma u gradu Njuark odveli u karantin-šator i potom u njenu kuću u Mejnu gdje treba da provede preostalo vrijeme do isteka 21. dnevnog karantina.

"Iskreno vjerujem da ovakva politika nije ni naučno ni ustavno ispravna i zbog toga neću da sjedim i da dozvolim da me političari maltretiraju i primoravaju da ostanem kod kuće jer ne predstavljam rizik za američku javnost", rekla je Hikoks za američku televizijsku mrežu NBC. Republikanski guverner Pol LePejdž rekao je da će zatražiti zakonsko ovlašćenje da Hikoksova mora da ostane izolovana u kući do 10. novembra. LePejdž je rekao da iako američka savezna država Mejn poštuje prava pojedinaca, ona mora da bude na oprezu i zaštiti 1.3 miliona stanovnika Mejna kao i sve one koji u tu državu dolaze. Američki predsjednik Barak Obama kritikivao je juče političare koji traže karantin i stroge zabrane putovanja, iako nije pomenuo nikoga po imenu. Obama je, takođe, rekao da zdravstvenim radnicima koji dobrovoljno pomažu liječenju od ebole zaraženih u zapadnoj Africi, treba odati priznanje i upozorio je da vladina politika prema karantinu ne treba da obeshrabri njihov rad potreban da se suzbije bolest.

Bonus video: