Moć žena: Šest liderki koje javnost obožava

Dilma Rusef je svoj posao predsjednice Brazila obezbijedila u nedjelju po drugi put, što znači da se pridružila grupi ženskih lidera koje su reizabrane kako bi služile svojim zemljama.
5 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 20:12h

Pogledajte koje su to žene koje vladaju svijetom...

Argentina - Kristina Fernandez de Kirhner (od 2007. do danas)

Nastavljajući politički pravac svog pokojnog supruga - predsjednika Nestora de Kirhnera - Kristina Fernandez je reizabrana 2011. godine. Mediji je ponekad nazivaju savremenom Evom Peron, a kao snažna, harizmatična i žena sa stilom ona uvijek okupira svu pažnju javnosti. Kritična prema Sjedinjenim Državama i Britaniji čije politike često naziva "kolonijalističkim", ona odlučno brani argentinske nacionalne interese, kako po pitajnu Foklandskih ostrva, tako i po pitanju drugih tema, navodi se na sajtu RT.

Brazil - Dilma Rusef (od 2011. do danas)

Brazilska predsjednica je upravo obezbijedila svoj drugi mandat, pobijedivši u drugom krugu nedjeljnih izbora Esija Nevesa. U mladosti je bila pripadnica marksističke gerile i kasnije je zadržala pravac ljevice. Brazilska radnička klasa i siromašni su njena najača glasačka baza.

Kao liderka jedne od najvećih država, koje postaju sve moćnije, nije oklijevala da iskaže svoje nezadovoljstvo predsjedniku SAD-a, Baraku Obami nakon što je u aferi NSA otkriveno da su Sjedinjene Države špijunirale Brazil.

Čile - Mišel Bašele (2006-2010. i od 2014. do danas)

Bašele je bila prva žena predsjednik Čilea, prije nego što se ove godine ponovo vratila na vlast, nakon što je bila šef organa Ujedinjenih nacija za prava žena. Nedavno je počela da joj opada reputacija u javnosti, iako je izglasana zbog pokušaja da revolucionalizuje obrazovni sistem svoje zemlje.

Finska - Tarja Halonen (od 2000. do 2012)

Šampionka ženskih prava, Halonenova je takođe bila na čelu jedne od najvećih LGBT organizacija u Finskoj, prije nego što je postala predsjednica. Protivila se NATO-u i zalagala se za legalizaciju gej brakova u Finskoj. Njena popularnost dostigla je zapanjujućih 88 procenata u decembru 2003, dok ju je 2009. godine Forbs imenovao za jedno od 100 najmoćnijih žena na svijetu.

Njemačka - Angela Merkel (od 2005. do danas)

Iako ju je izabrala partija, a ne javno mnjenje, Merkelova je postala jedna od najpoznatijih ženskih lidera u istoriji. Ona je bila prvi ženski kancelar Njemačke, kao i prva osoba iz Istočne Njemačke koja vodi ujedinjenu Njemačku. Godine 2013. izglasana je za drugu najmoćniju osobu na svijetu po ocjeni Forbsa, što je najveći rang za neku ženu. Ona je takođe pasionirani ljubitelj fudbala i tečno govori ruski jezik.

Švajcarska - Mišlen Kalmi-Re (od 2003. do 2011)

Kalim-Re je počela kao izdavač i doživjela je brz politički uspon, zbog čega je postala druga žena predsjednik Švajcarske. Zalagala se za pridruživanje Evropskoj uniji i Federalna skupština ju je izabrala po drugi put 2011. godine. U 2008. imala bila je učesnica kontroverznog sastanka sa bivšim predsjednikom Irana Mahmudom Ahmadinedžadom, na kojem je nosila maramu.

Bonus video: