Islamska država pogubila djevojku koja je ubila više od 100 džihadista?

Posljednjih dana, prodžihadiski portali objavljivali su fotografiju Rehanine odrubljene glave, oko koje je stajalo nekoliko pripadnika IS, javlja B92
81 pregleda 16 komentar(a)
Rehana, Foto: Twitter
Rehana, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.10.2014. 19:48h

Jedna od predvodnica Kurda u odbrani Kobanea, djevojka pod pseudonimom Rehana navodno je ubijena pošto su je prethodno zarobili džihadisti, prenosi B92.

Prema navodima svjetskih medija, ona je u nedavnim borbama ubila oko stotinu pripadnika Islamske države (IS), a prema određenim prognozama, jedna je od čak 10.000 žena-boraca koje su u prvim borbenim redovima kurskih snaga u Kobaneu.

Posljednjih dana, prodžihadiski portali objavljivali su fotografiju Rehanine odrubljene glave, oko koje je stajalo nekoliko pripadnika IS, javlja B92.

Jedinica je formirana u aprilu ove godine, nakon saznanja da džihadisti u svom shvatanju islama žene vezuju za kuću, a pojavljivanje u "javnosti" im je omogućeno samo u prisustvu supruga.

"Nije čudno da se žene bore, nema razlika između lavova i lavica", navela je Vahida Kušta, jedna od starijih pripadnica "ženske brigade", a prenosi B92.

Džihadisti, navodno, imaju veliki strah od žena boraca, a sve to proizilazi iz njihovog tumačenja vjere po kojem bi po smrti trebalo da se nađu u "dženetu" gdje će im bog podariti društvo 72 djevice, a navodno, ukoliko poginu "od ženske ruke", takav scenario se u "dženetu” neće dogoditi, podsjeća B92.

"Islamska država vidi žene kao seksualne objekte i to nas motiviše da se borimo protiv njih. Znamo koliko se oni boje žena sa kurdske strane, znaju šta mislimo o njima i na šta smo spremne. To nas čini tako velikim neprijateljima", navela je Bedžan Džijaji, jedna od žena-boraca.

Bonus video: