Boko haram koristi otete učenice u borbama

"Rekli su mi da držim metke i ležim u travi dok se oni bore. Dolazili su kod mene po metke pošto je sukob trajao čitavog dana," ispričala je ona
50 pregleda 0 komentar(a)
djevojčice, Boko Haram, Foto: Reuters
djevojčice, Boko Haram, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2014. 12:04h

Nigerijska esktremna islamistička organizacija Boko Haram koristila je otete djevojke i djevojčice u borbi na prvim linijama fronta, saopštio je Hjuman rajts voč.

Boko Haram je proteklog vikenda u nigerijskoj državi Borno oteo oko 30 djece, među kojima su djevojčice od samo 11 godina. Nedjelju dana prije toga u susjednoj državi Adamava oteto je najmanje 40 žena i djevojčica.

U izvještaju HRV se navodi svjedočenje 19-godišnje djevojke koju su islamisti prošle godine držali tri mjeseca. Ona je ispričala da je bila primorana da učestvuje u napadima koje je vršio Boko Haram.

"Rekli su mi da držim metke i ležim u travi dok se oni bore. Dolazili su kod mene po metke pošto je sukob trajao čitavog dana. Kada su stigle snage bezbjednosti i počele da pucaju na nas od straha sam pala. Pobunjenici su me vukli po zemlji dok su bježali nazad u bazu", ispričala je ona, navodi AFP.

U drugoj operaciji su joj dali nož da ubije jednog od pet zarobljenih civila koji je doveden u bazu i pogubljen.

"Drhtala sam od užasa i nisam mogla to da uradim. Onda je žena vođe baze uzela nož i ubila ga", navela je devojka.

Serija napada koje su izvele žene bombaši-samoubice pokrenula je spekulacije da Boko Haram možda koristi otete žene i djevojke da vrše napade, navodi AFP.

Ali nije bilo konretnih dokaza da li se radi o žrtvama kidnapovanja koje su primorane da se bore u redovima islamista ili su u pitanju dobrovoljci.

U julu je u državi Kacina privedena 10-godišnja djevojčica na koju je bio privezan eksploziv.

Od aprila 2013. do aprila 2014. godine obavljen je razgovor sa ukupno 30 žena i djevojčia, uključujući 12 iz grupe od 57 djevojaka koje su pobjegle kada su ekstremisti napali školu u Čiboku, u državi Borno. Islamisti su iz te škole odveli 219 učenica.

HRV navodi da je više od 500 žena i djevojaka oteto od početka islamističke pobune 2009. godine, mada prema nekim drugim procjenama njihov broj iznosi blizu 1.000.

Bonus video: