Izrael ubrzava planove za gradnju u istočnom Jerusalimu

Izrael je saopštio da će Jerusalim zauvijek biti njegov glavni grad, ali međunarodna zajednica, uključujući i SAD, ne priznaju izraelsku aneksiju istočnog Jerusalima
0 komentar(a)
Jerusalim, Foto: Shutterstock
Jerusalim, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2014. 11:18h

Izraelska vlada odlučila je da ubrza planove za izgradnju 1.000 dodatnih stanova u istočnom dijelu Jerusalima, rekao je danas jedan izraelski zvaničnik, u jeku tenzija u tom dijelu grada između Izraelaca i Palestinaca.

Palestinci se protive izgradnji izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, koje je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. i koje Palestinci žele da budu u okviru njihove buduće države.

Jedan neimenovani zvaničnik rekao je da je vlada odlučila da ubrza sprovođenje planova za izgradnju preko 1.000 stanova u Jerusalimu, oko 400 u kvartu Har Homa i 600 u kvartu Rama Šlomo, dvjema jevrejskim kolonijama u Istočnom Jerusalimu.

On je rekao da planovi takođe uključuju izgradnju infrastrukture na Zapadnoj obali koju će koristiti i Palestinci i Izraelci.

Izrael je saopštio da će Jerusalim zauvijek biti njegov glavni grad, ali međunarodna zajednica, uključujući i SAD, ne priznaju izraelsku aneksiju istočnog Jerusalima.

Najava o izgradnji naselja mogla bi da produbi već veliku napetost u istočnom Jerusalimu gdje već mjesecima vladaju nemiri.

Tenzije su se povećale od juna kada su palestinski ekstremisti iz Zapadne obale oteli i ubili tri izraelska tinejdžera. Izraelski ekstremisti su odgovorili i oteli i ubili jednog palestinskog tinejdžera u istočnom Jerusalimu što je izazvalo nemire. Otmice su pokrenule seriju događaja koji su doveli do 50-dnevnog rata u Gazi.

Izraelski ministar finansija Jair Lapid sinoć je izdao saopštenje u kome se protivi trenutku objavljivanja ovog plana za izgradnju stanova. Rekao je da će to dovesti do ozbiljne krize u izraelsko-američkim odnosima i naškoditi položaju Izraela u svijetu.

SAD su ranije osuđivale Izrael zbog izgradnje naselja na zauzetim palestinskim teritorijama.

Bonus video: