Prijetnje smrću onima koji žele da napuste Islamsku državu

Ova vijest se pojavila pošto je otkriveno da je još jedan mladi musliman iz Portsmuta ubijen u Siriji, četvrti iz grupe od šest Britanaca, poznatih kao "Momci iz Pompeja" koji su zajedno otputovali da bi se borili na strani IS
2 komentar(a)
ratnici Islamske države, Foto: Reuters
ratnici Islamske države, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2014. 15:17h

Britanci koji su stali na stranu džihadista, a sada očajnički žele da se vrate kućama iz Iraka i Sirije, dobijaju prijetnje smrću od vođa Islamske države (IS), piše britanski list Obzerver.

Neimenovani izvor sa velikim brojem kontakata među sirijskim ekstremističkim grupama, rekao je za Obzerver da lideri IS prijete smrću Britancima koji pokušavaju da otputuju kućama.

"To su Britanci kojima se, pošto su izrazili želju da odu, prijeti smrću, bilo direktno ili indirektno", kazao je isti izvor.

Ova vijest se pojavila pošto je otkriveno da je još jedan mladi musliman iz Portsmuta ubijen u Siriji, četvrti iz grupe od šest Britanaca, poznatih kao "Momci iz Pompeja" koji su zajedno otputovali da bi se borili na strani IS.

Drugi mladić iz Portsmuta, Muhamed Mehdi Hasan (19) ubijen je u borbama u petak, tokom ofanzive IS da zauzme kurdski grad Kobane, koja i dalje traje.

U međuvremenu, bivši zatočenik Gvantanama Moazam Beg potvrdio je da ima saznanja da više od 30 Britanaca koji žele da se vrate u zemlju, ali su zarobljeni u Iraku i Siriji, zapravo drži grupa koju žele da napuste.

Britanci su otputovali u Siriju kako bi se pridružili borcima protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, ali su se naposlijetku povezali sa IS, neki iz jezičkih razloga - ova grupa ima više članova koji govore engleski jezik, piše britanski list Gardijan.

Procjenjuje se da je oko 500 Britanaca otputovalo u Irak i Siriju kako bi se pridružilo džihadistima, a prema podacima Međunarodnog centra za izučavanje radikalizacije (ICSR) Kraljevskog koledža u Londonu, 24 njih je u borbama izgubilo život.

Bonus video: