Erdogan: Kurdi iz Sirije ne žele Kurde iz Iraka u Kobaniju

Ankara optužuje oružano krilo sirijskih Kurda da su suviše bliski režimu Bašara al Asada i da su ujedno i oružano krilo sirijskog ogranka turske Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se više od 30 godina bori za nezavisnost Kurdistana u Turskoj
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2014. 14:57h

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan optužio je danas glavnu kurdsku stranku u Siriji što ne želi pomoć od boraca iračkog Kurdistana za odbranu kurdskog grada Kobani u Siriji kod granice s Turskom.

Stranka Demokratske unije sirijskih Kurda, čije se oružano krilo bori protiv ekstremista iz Islamske države u Kobaniju, "ne želi da irački Kurdi dođu u grad i tamo dominiraju", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik rekao je da to oružano krilo sirijskih Kurda, koje smatra terorističkom organizacijom, ne želi da izgubi svoj uticaj na sjeveru Sirije. Turske vlasti su prošle nedjelje dozvolile iračkim

Kurdima da pređu njenu teritoriju kako bi stigli do Kobanija, ali se to do za sada nije dogodilo.

Ankara optužuje oružano krilo sirijskih Kurda da su suviše bliski režimu Bašara al Asada i da su ujedno i oružano krilo sirijskog ogranka turske Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se više od 30 godina bori za nezavisnost Kurdistana u Turskoj.

U Kobaniju do sada ubijeno više od 800 ljudi

Više od 800 osoba ubijeno je u Kobaniju od početka ofanzive ekstremista Islamske države prije 40 dana.

"Od 16. septembra poginuo je 481 borac iz Islamske države", navela je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, koja prikuplja informacije iz nezavisnih izvora.

U tom sukobu poginulo je 300 kurdskih boraca koji brane Kobani, kao i 10 Kurda volontera.

Opservatorija dodaje da je poginulo i 20 kurdskih civila i da je većina stanovništva Kobanija pobjegla u susjednu Tursku.

Islamska država pokrenula je ofanzivu na Kobani sredinom septembra u nadi da će preuzeti kontrolu nad trećim kurdskim gradom u Siriji.

Bonus video: