Parlamentarni izbori u Tunisu

0 komentar(a)
Tunis, parlamentarni izbori, Foto: Reuters
Tunis, parlamentarni izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2014. 08:47h

Stanovnici Tunisa danas biraju novi saziv parlamenta, uz pojačane mjere bezbjednosti i raspoređenih 80 hiljada policajaca i bezbjednosnih snaga u namjeri da se spriječe, eventualni, napadi ekstremista.

Za podršku građana boriće se islamistička partija Enahda (Renesansa) koja je, poslije revolucije, dvije godine bila na vlasti - i sekularna Nida Tounes (Poziv Tunisa), kao i više ljevičarskih i islamističkih grupa.

Učestvuje veliki broj drugih partija, od konzervativnih islamista Pokreta Salafista do socijalista i vjerovatni ishod izbora biće koaliciona vlada, kada 217 poslanika novog parlamenta budu birali novog premijera Tunisa.

Mjere bezbjednosti u Tunisu pojačane su uoči glasanja, koje, kako je ocijenio premijer Mehdi Džoma, pruža nadu za cijeli region.

"Znamo da će glasanje predstavljati metu za džihadističke grupe", rekao je premijer za AFP tokom obilaska bezbjednosnih snaga.

Demokratska tranzicija u Tunisu, od kada je 2011. s vlasti srušen dugogodišnji vladar Zine El Abidine Ben Alija, predstavlja alternativu za džihadiste i njihove grupe, rekao je Džoma.

Predsjednički izbori u Tunisu biće održani 23. novembra.

Bonus video: