Islamisti granatirali Kobane, borbe se nastavljaju

U saopštenju sirijske NVO Opservatoroija za ljudska prava dodaje se da su južni krajevi grada sa tri strane okruženi borcima IS
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2014. 17:01h

Borci Islamske države (IS) granatirali su danas sirijski grad Kobane u kome nastavljaju da se bore sa Kurdima, saopštili su danas aktivisti i kurdski zvaničnici.

Idris Nasan, viši kurdski zvaničnik u Kobaneu, precizirao je da su današnje borbe bile koncentrisane na istočne i južne krajeve na ivici grada poznate pod imenom Ain Arab.

U saopštenju sirijske NVO Opservatoroija za ljudska prava dodaje se da su južni krajevi grada sa tri strane okruženi borcima IS.

Islamska država pokrenula je ofanzivu na Kobane sredinom septembra, pri čemu je kidnapovala desetine mještana prije nego što je ušla u djelove grada.

U petak je zaustavljena operacija IS da zauzme Kobane.

Ranije ove nedjelje, američka Centralna komanda saopštila je da su vazduhoplovi vojske SAD izveli 135 vazdušnih napada na položaje militanata u Kobaneu i oko njega, ubivši pritom stotine boraca IS.

Kurdi zauzeli Zumar

Kurdske snage bezbjednosti danas su ponovo zauzele grad Zumar i nekoliko obližnjih sela, na sjeveru Iraka, koji su se nalazili pod kontrolom ekstremista Islamske države (IS), saopštili su lokalni bezbjednosni zvaničnici.

Kurdski borci u Iraku, Pešmerge, napredovali su rano jutros iz pet pravaca poslije vazdušnih udara koalicionih snaga na položaje IS, rekao je jedan kurdski obavještajni zvaničnik, a prenio Rojters.

Kurdske snage naišle su na žestok otpor, ali su ga naposlijetku savladale.

Ofanziva ekstremista IS, koji su u junu zauzeli velike djelove sjevernog i zapadnog Iraka i susjedne Sirije, naišla je na žestoke kritike međunarodne zajednice.

Vazdušni udari koalicionih snaga predvođenih SAD počeli su u avgustu kao podrška lokalnim snagama na terenu koje nastoje da potisnu džihadiste.

Galerija

Bonus video: