Blizu pet hiljada žrtava ebole

0 komentar(a)
Ebola, Foto: Beta/AP
Ebola, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.10.2014. 12:27h

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je od epidemije ebole, do 23. oktobra, stradalo 4.922 ljudi, dok je broj prijavljenih slučajeva bolesti u osam zemalja premašio deset hiljada.

Gotovo svi smrtni slučajevi (4.912) su registrovani u tri najteže pogođene zapadnoafričke zemlje - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

U tim zemljama je prijavljeno ukupno 10.114 oboljelih, prenosi Rojters.

Eksperti SZO strahuju da je broj oboljelih u Gvineji oko 1,5 puta veći od prijavljenog, u Sijera Leoneu oko dva puta, a u Liberji i 2,5 puta, i da je prijavljeni broj preminulih samo 70 odsto od stvarnog broja.

To se objašnjava činjenicom da neke porodice oboljele članove kriju kod kuće ne želeći da budu stavljeni u bolničku izolaciju, kao i time što su pojedine zdravstvene ustanove zbog prenatrpanosti odbijale oboljele.

Pojedini regioni Liberije i Gvineje još nijesu ni prijavili potvrđene slučajeve ebole ili one sumnjive na tu bolest. Te oblasti su uglavnom koncentrisane uz granicu tih zemalja s Obalom Slonovače koja se, uz još 14 afričkih država, smatra izložena najvećem riziku od pojave ebole.

Bonus video: