SZO: Milion doza eksperimentalne vakcine do kraja 2015. godine

51 pregleda 0 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2014. 18:19h

Milion doza eksperimentalne vakcine protiv ebole biće proizvedeno do kraja 2015. godine, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

BBC piše da će u prvoj polovini sljedeće godine biti proizvedeno nekoliko stotina hiljada doza eksperimentalne vakcine, te da će vakcine vjerovatno biti dostupne zdravstvenim radnicima u zapadnoj Africi već u decembru.

SZO, međutim, upozorava da vakcina nema čarobne moći da okonča epidemiju u kojoj je do 19. oktobra, umrlo 4.877 osoba.

Dosad nije proizveden provjeren lijek za, odnosno vakcina protiv ebole. Stoga SZO pokušava da ubrza proces razvoja. Proizvodnja i testiranje obično traju godinama, ali vrijeme za koje proizvođači ljekova sada rade na pronalasku rješenja za suzbijanje ebole, mjeri se sedmicama.

Dvije eksperimentalne vakcine koje proizvode GlaxoSmithKline (GSK) iz Britanije i Institut za javno zdravlje iz Kanade već su uspješno testirane.

Vakcina britanske kompanije je testirana u Maliju, Velikoj britaniji i Sjedinjenim Državama. Kanadski proizvod je takođe testiran u SAD, a očekuje se skoro testiranje u Evropi i Africi.

Rezultati testiranja se, kako navodi BBC, očekuju u decembru. Nakon prvih testova, testiranja će biti nastavljena u zemljama pogođenim ebolom, a među prvima će vjerovatno biti Liberija.

Testiranja će omogućiti istraživačima da uvide efikasnost vakcine, utvrde neophodne doze, te rade na poboljšanjima.

Zdravstveni radnici, koji spadaju u rizične kategorije jer su u kontaktu sa pacijentima, učestvovaće u prvim testiranjima u zapadnoj Africi, piše BBC.

Prvi pokazatelji djelotvornosti eksperimentalne vakcine trebalo bi da budu poznati do aprila.

Prije juna sljedeće godine ne postoji plan za masovnu vakcinaciju.

Bonus video: