SZO: Više od 4.800 žrtava ebole

U novom izvještaju SZO navodi da je zasad bilo 9.936 mogućih i potvrđenih slučajeva ebole, većinom u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2014. 19:07h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se vjeruje da je od ebole umrlo više od 4.800 ljudi i da se taj virus ne jenjava na zapadu Afrike.

U novom izvještaju SZO navodi da je zasad bilo 9.936 mogućih i potvrđenih slučajeva ebole, većinom u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji.

SZO navodi da je prenos virusa i dalje "intezivan" u glavnim gradovima tih država, kao i da se i dalje ne prijavljuju svi slučajevi oboljevanja. Ta organizacija navodi da zbog nedostatka smeštaja za bolesne u zdravstvenim centrima za ebolu, porodice brinu o oboljelima kod kuće, što omogućava dalje širenje virusa. U Liberiji je najveći problem sa smještajnim kapacitetima, pošto je samo 23 odsto pacijenata hospitalizovano. SZO procjenjuje da je potrebno 4.388 kreveta za bolesne na zapadu Afrike.

SAD pojačavaju mjere predostrožnosti zbog ebole

Američke zdravstvene vlasti u velikoj mjeri su pojačale oprez zbog prijetnje smrtonosnog virusa ebole i naložile da svi putnici koji dolaze iz ebolom pogođenih zemalja zapadne Afrike budu pod zdravstvenim nadzorom 21 dan.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden rekao je da će ta mjera početi da se primenjuje od ponedjeljka i da će njom biti obuhvaćeni svi pojsetioci, kao i zdravstveni radnici, novinari i drugi Amerikanci koji se vraćaju iz Liberije, Sijera Leonea ili Gvineje. Program će početi da se sprovodi u šest američkih saveznih država - Njujorku, Pensilvaniji, Merilendu, Nju Džersiju i Džordžiji. Friden je precizirao da će državni i lokalni zdravstveni radnici svakodnevno kontrolisati da li putnici pokazuju simptome ebole.

Bonus video: