Kenedijev prijatelj koji je srušio Niksona

Kao urednik Posta preko 20 godina, Bredli, čovjek s promuklim glasom, predvodio je preobražaj lista od uspavanih lokalnih novina do velikog nacionalnog dnevnika
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2014. 08:32h

Ben Bredli (Bradlee), urednik Vašington posta u vrijeme afere Votergejt, umro je juče u 94. godini. Bredli je umro u svom domu, saopštio je Vašington post. Kao urednik Posta preko 20 godina, Bredli, čovjek s promuklim glasom, predvodio je preobražaj lista od uspavanih lokalnih novina do velikog nacionalnog dnevnika. Doveo je u redakciju grupu talentovanih novinara i postavio uredničke standarde koji su donijeli listu novo poštovanje.

Rano je dobio šansu da se istakne kao novinar zahvaljujući svom prijateljstvu s jednim predsjednikom, Džonom Kenedijem, a postao je slavan po svojoj ulozi u svrgavanju drugog, Ričarda Niksona, pomogavši novinarima Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu u izvještavanju o aferi Votergejt, koje je dobilo Pulicerovu nagradu.

Bredli i Vudvord Kada je Bredli odlazio u penziju 1991, izdavač Vašington posta Donald Grejam rekao je: "Hvala Bogu da je osoba koja je donosila odluke posljednjih 26 godina pokazala kako se to radi s poletom, smjelošću i strašću za veliku i za malu priču". On je bio jedan od malobrojnih koji je rano znao identitet čuvenog izvora u skandalu Votergejt koga su zvali "Duboko grlo", a koga je konačno javno otkrio 2005. da je zvaničnik Ef-Bi-Aja (FBI) Mark Felt.

U partnerstvu sa izadavačem Ketrin Grejam, Bredli se založio za slobodu štampe 1971. i objavio Dokumente iz Pentagona, tajnu studiju o Vijetnamskom ratu koju je otkrio Njujork tajms, ne slušajući savjete advokata i vodećih zvanicčika. Pravna bitka koja je uslijedila otišla je do Vrhovnog suda, koji je podržao pravo novina da objavljuju te dokumente koji su procurjeli.

Grejam i Bredli

Odluka Vašington posta da objavi te dokumente utrla je put za sve manje poteze koji su kolektivno doveli do izvještavanja lista o Votergejtu. Novembra 2013. predsejdnik Barak Obama uručio mu je Predsjedničku medalju za slobodu. Obama je tada rekao da je on donio intenzitet i posvećenost novinarstvu koje je služilo kao podsjećanje da se "naša sloboda kao nacije zasniva na našoj slobodi štampe".

Novinari Bernstin i Vudvard napisali su da je on bio istinski prijatelj i "genije kao vođa u novinarstvu". "Njegov čvrst princip bio je potraga za istinom i potreba za tom potragom. Imao je hrabrost vojske", napisali su novinari koji su izvještavali o skandalu Votergejt. Izdavač Posta Frederik Rajan napisao je da porodica lista duguje mnogo Bredliju zbog toga što je postavio i postigao visoke novinarske standarde. "Ben je bio srce i duša Posta decenijama. Donio je čast našoj publikaciji i profesiji koju volimo", napisao je Rajan.

Galerija

Bonus video: