PO PRESUDI

STO: SAD nisu izmijenile propise o obilježavanju mesa

U presudi međunarodne trgovinske organizacije iz juna 2012. navodi se da američki program obilježavanja mesnih proizvoda, poznatiji kao COOL, nepravedno diskriminiše proizvode iz Kanade i Meksika
0 komentar(a)
meso, Foto: Shutterstock
meso, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2014. 07:04h

SAD nisu učinile dovoljno kako bi promijenile propise o obilježavanju mesnih proizvoda, nakon što su pred Svjetskom trgovinskom organizacijom izgubile spor protiv Meksika i Kanade, saopšteno je iz STO.

U presudi međunarodne trgovinske organizacije iz juna 2012. navodi se da američki program obilježavanja mesnih proizvoda, poznatiji kao COOL, nepravedno diskriminiše proizvode iz Kanade i Meksika, dajući manje povoljan tretman govedini i svinjetini uvezenim iz tih zemalja nego američkim proizvodima.

Zbog američkog zakona koji zahtjeva od prehrambenih prodavnica da navedu zemlju porekla mijesa, u SAD je od 2009. godine, prema podacima kanadske vlade, uvezeno znatno manje svinja i stoke iz Kanade.

Veliki broj američkih kompanija je saopštio da im sortiranje, obilježavanje i skladištenje mesa iz Kanade na drugačiji način od obilježavanja mesa domaćih životinja pravo dodatne troškove, zbog čega su smanjili porudžbine iz te zemlje.

Preporučujemo za Vas