Keri: Nemoralno ne pomoći Kurdima

Pentagon je jutros saopštio da je iz vazduha dopremio oružje pobunjenicima u Kobanija na granici sa Turskom, koji se bore protiv ekstremista ISIL-a, što je prvo javno priznanje da SAD doprema naoružanje pobunjenicima
5 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2014. 13:39h

Američki državni sekretar Džon Keri je danas izjavio da je administracija predsjednika SAD Baraka Obame odlučila da iz vazduha dopremi pomoć u oružju i municiji "hrabrim Kurdima koji se bore protiv ekstremista iz Islamske države" u sirijskom pograničnom gradu Kobani zato što bi bilo "neodgovorno i nemoralno" ne podržati ih.

Keri je tokom posjete indonežanskoj prijestonici Džakarti izjavio da američka vlada razumije zabrinutosti zvanične Ankare u vezi snabdjevanja oružjem Kurda, povezanih sa Kurdistanskom narodnom partijom, sa kojom je Turska u konfliktu već tri decenije, prenijela je agencija AP.

On je istakao da je, međutim, situacija u opkoljenom Kobaniju takva da je ocijenjeno kako šu tamošnjim borcima apsolutno neophodne dodatne količine oružja u ovom "kriznom trenutku".

Državni sekretar SAD je dodao da je dopremanje oružja Kurdima iz vazduha samo privremena mjera i da je Vašington zatražio od turskih vlasti da dopuste kurdskim borcima iz Iraka da pomognu u borbama u Kobaniju.

Pentagon je jutros saopštio da je iz vazduha dopremio oružje pobunjenicima u Kobanija na granici sa Turskom, koji se bore protiv ekstremista ISIL-a, što je prvo javno priznanje da SAD doprema naoružanje pobunjenicima.

Američka Centralna komanda precizirala je da je isporučila oružje, municiju i medicinski materijal za sirijske pobunjenike koji nedjeljama nastoje da zaustave juriš boraca ISIL koji su ranije zauzeli velike djelove Sirije i Iraka.

Bonus video: