Novi predsjednik Indonezije položio zakletvu

0 komentar(a)
Džoko Vidodo, Foto: Reuters
Džoko Vidodo, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2014. 06:50h

Novi indonežanski predsjednik Džoko Vidodo, koji je osvojio građane time što nastupa kao običan građanin, položio je zakletvu i odmah će se suočiti sa sprovođenjem ključnih reformi u cilju oživljavanja privrede.

Ceremoniji polaganja zakletve pred parlamentom prisustvovali su i brojni strani zvaničnici, među kojima američki državni sekretar Džon Keri i autralijski premijer Toni Abot.

Više od 20.000 policajaca je raspoređeno u Džakarti.

Novi predsjednik će poslije polaganja zakletve prošetati ulicama grada u kočiji, a svečanost će se završiti uveče hevi metal koncertom, muzikom čiji je Vidodo veliki ljubitelj.

Vidodo, nekada proizvođač namještaja koji je živio u kućici od bambusa, pobijedio je bivšeg generala Prabova Subijanta na predsjedničkim izborima u julu s više od 53 odsto glasova.

Vidodo, 53-godišnji bivši guverner Džakarte i gradonačelnik rodnog grada Surakarte, smatra se čovjekom naroda koji želi da pojača demokratske reforme iako mu nedostaje iskustva u državnoj politici.

Novi predsjednik, koji je u narodu poznat kao Jokovi, takođe je prvi kandidat na direktnim izborima koji nema nikakve veze sa vladavinom Suharta (1966-1998. godine).

U Indoneziji živi oko 190 miliona ljudi.

Bonus video: