Putnica na kruzeru nema ebolu

Na brodu se nalazi zdravstvena radnica Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dalasu, u kojoj je liječen prvi pacijent koji je u SAD preminuo od ebole
0 komentar(a)
ebola, karantin, Foto: Reuters
ebola, karantin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2014. 15:37h

Kruzer koji je isplovio iz Teksasa 12. oktobra, a vlasti Belizea i Meksika su mu uskratili dozvolu da pristane zbog sumnje da se na njemu nalazi osoba zaražena ebolom, vratiće se danas natrag u polaznu luku, saopštile su američke vlasti.

Na brodu se nalazi zdravstvena radnica Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dalasu, u kojoj je liječen prvi pacijent koji je u SAD preminuo od ebole, Tomas Erik Dankan, navodi britanski list "Dejli mejl".

Medicinska sestra, koja se dobrovoljno izolovala u svojoj kabini kako bi zaštitila ostale putnike na kruzeru kompanije "Karnival Kruz Lajns", rukovala je uzorcima krvi Dankana, koji je preminuo od ebole 8. oktobra. Međutim, nalaz krvi je potvrdio da ona nema ebolu.

Američki zvaničnici su htjeli da prebace ženu sa broda na kopno kako bi mogli da je vrate avionom u SAD, ali su vlasti Belizea i Meksika odbile da izdaju dozvolu za pristajanje broda, kako bi zaštitili sopstvene građane od mogućeg širenja ebole.

Teksaška prezbiterijanska bolnica u Teksasu, gdje su se posle smrti Dankana od ebole čak dvije medicinske sestre zarazile tim virusom, objavila je nove propise za svoje zaposlene, koji ubuduće neće smjeti da putuju avionima, brodovima ili vozovima 21 dan nakon što su posljednji put boravili u prostoriji u kojoj se nalazi zaraženi pacijenti.

Jedan američki zvaničnik je otkrio da je kruzer pristao u Belizeu, ali tamošnje vlasti nisu dopustile putnici da napusti brod kako bi mogla da odleti avionom natrag u SAD.

Putnici kruzera su u petak obaviješteni da se neće zaustaviti u meksičkoj luci Kosumel, kako je bilo planirano, zbog "situacije koja je van kontrole osoblja kruzera".

"Ovo je prvi put da se to desilo, a odlučeno je da se brodu uskrati dozvola za pristajanje kao preventivna mjera protiv širenja ebole", izjavo je upravnik lučkih vlasti meksičke savezne države Kintana Ro.

Kompanija "Karnival Kruz" nudi svojim putnicima kao kompenzaciju kredit od 200 dolara koji mogu da potroše na brodu, kao i popust od 50 odsto na buduća putovanja koja uplate kod te kompanije.

Bonus video: